Mengimbas kembali trend 2020, telefon pintar yang dikeluarkan pada tahun ini kebanyakannya mempunyai lebih daripada satu kamera. Mulai dari iPhone 12, Samsung Galaxy series, Oppo Reno4, kepada semua telefon pintar Xiaomi. Boleh dikatakan, anda akan sukar untuk mencari telefon pintar yang hanya mempunyai satu kamera.

Jadi bagaimana dengan trend yang akan berlaku pada tahun 2021? Adakah akan ada inovasi lain yang kita boleh jangka? Berikut adalah antara trend telefon pintar 2021 yang boleh anda lihat. Stay tune guys!

IKLAN

1Panel Belakang Yang Berubah Warna

Kedengarannya menarik bukan! Bayangkan hanya tekan butang pada telefon pintar anda, panel belakangnya berubah warna. Berdasarkan teknologi elektrokromik, hanya dengan menyentuh butang akan berlaku perubahan voltan kaca elektrokronomik.

Telefon pintar yang berubah warna ini akan menjadi kenyataan dalam telefon pintar 2021. Teknologi ini telah diumumkan oleh kepada dunia oleh Vivo. Jenama ini cenderung untuk memberikan pengalaman yang berlainan pada telefon pintar baru mereka pada tahun 2021.

2Kamera Selfie Di Bawah Skrin

Salah satu fokus jenama telefon pintar selama beberapa tahun ini adalah memaksimumkan screen-to-body ratio. Bezel diminumumkan, kamera depan disembunyikan dalam pop-up, atau menggunakan notch.

Menurut Phone’s Wiki, ada kemungkinan pada tahun 2021, banyak jenama akan memasukkan kamera depan telefon pintar ke dalam skrin. Dengan cara ini, tidak ada lagi bezel dan lekukan tebal yang mengganggu penampilan. Beberapa jenama yang telah mencubanya adalah OPPO, Vivo, dan Xiaomi.

3Menyokong Pengecasan Pantas

Lebih praktikal, sekarang anda tidak perlu menunggu lama untuk mengecas bateri. Majoriti telefon pintar terkini dilengkapi dengan ciri pengecasan pantas dengan kuasa yang lebih besar daripada sebelumnya. Sebahagian daripada mereka mampu mengecas bateri sehingga 30 minit sahaja.

4Mula Bertukar pada Pengecasan Tanpa Wayar

Teknologi kini mula beralih kepada peranti tanpa wayar. Bermula dari headphone setahun yang lalu, yang dijangka pada tahun 2021 akan ada lebih banyak syarikat yang menggalakkan penggunaan pengecasan tanpa wayar.

Hal ini telah dilaksanakan oleh Apple sewaktu pelancaran iPhone 12 pada September yang lepas, yang tidak didatangkan dengan power adapter. Mereka mempromosikan MagSafe yang merupakan pengecas tanpa wayar terbarunya.

IKLAN

5Lebih Tahan Lasak

Selain telefon pintar yang ringan dan sleek, telefon pintar juga seharusnya mempunyai keupayaan untuk menahan jatuh (drop-resistant). Dan hal itu menjadi sebab mengapa majoriti telefon pintar yang dikeluarkan pada tahun 2021 dijangka menggunakan Gorilla Glass sebagai body coating mereka.  Dengan cara ini, peranti tidak akan pecah atau mengalami kerosakan yang teruk walaupun jatuh dari ketinggian sehingga 2 meter.

Tak sabar untuk melihat smartphones tahun 2021 ini!