Ratu Elizabeth II adalah salah satu wanita paling terkenal di dunia. Selain daripada menikmati kehidupan yang penuh kemewahan, Ratu Elizabeth II mempunyai beberapa keistimewaan lain sebagai raja menurut Good Housekeeping Institute.

1Kebolehan Memecat Selurut Kerajaan Autralia

via Pinimg

Walaupun menetap di UK, Ratu Elizabeth II juga merupakan Ratu bagi negara Australia dan beliau juga mempunyai kuasa terhadap negara tersebut. Beliau mempunyai kuasa untuk memecat seluruh kerajaan Australia.

IKLAN

2Kuasa Untuk Memulakan Perang

via MWA Magazine

Menurut Facts and Figures, dengan kuasa yang ada padanya, hanya Ratu Elizabeth II saja yang mempunyai kuasa secara rasmi untuk mengisytiharkan perang terhadap negara lain.

3Dibebaskan Dari Sebarang Pendakwaan

via Town and Country Magazine

Ratu Elizabeth II tidak pernah ditangkap atas kesalahan undang-undang dan kebal dari pendakwaan. Dia dan keluarganya juga terhindar dari Kebebasan Maklumat yang bermaksud tidak ada sesiapa pun boleh akses ke maklumat mereka.

4Memiliki Banyak Haiwan Termasuk Ikan Paus

via Business Insider

Menurut Good Housekeeping Institute, bukan hanya sekumpulan anjing, Ratu Elizabeth II juga memiliki semua angsa di Sungai Thames, semua lumba-lumba di perairan Britain dan juga ikan paus.

5Dibenarkan Memandu Tanpa Lesen

via Vogue

Ratu Elizabeth II merupakan satu satunya orang di UK yang tidak memerlukan lesen atau nombor plat kereta secara sah. Beliau mula belajar memandu ketika mengendalikan trak pertolongan cemas untuk Women’s Auxiliary Territorial Service semasa Perang Dunia II .

6Mempunyai Mesin ATM Peribadi

via The Sun Co UK

Lupakan beratur di ATM seperti yang lain, menurut Good Housekeeping Institute, Ratu Elizabeth II mempunyai mesin ATM sendiri yang dipasang di ruang bawah tanah di Istana Buckingham.

7Tidak Memerlukan Pasport Perjalanan

Via UK Magazine

Walaupun ahli keluarga Diraja masih harus mematuhi undang-undang dengan mempunyai pasport, tetapi Ratu Elizabeth II tidak perlu mempunyai pasport kerana pasport dikeluarkan atas nama beliau sendiri.

Disebabkan beliau merupakan Ratu, maka tidak hairanlah segala kelebihan yang disenaraikan diatas layak untuk beliau.