Xiaomi dan Samsung diibaratkan sebagai menjilat ludah sendiri apabila tidak menyertakan pengecas untuk telefon bimbit terbaru mereka, Mi 11 dan Galaxy S21.

Ini dilakukan setelah kedua-dua jenama itu sebelumnya mengejek Apple kerana tidak menyertakan pengecas untuk iPhone 12. Pada masa itu, Apple mengatakan bahawa pengecas tidak disertakan dengan alasan bahawa ia lebih mesra alam.

Kini Samsung dan Xiaomi juga telah menyatakan perkara yang sama mengenai ketiadaan pengecas pada peranti yang lebih baru. Samsung malah membuang iklan yang mengejek Apple.

IKLAN

Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, Lei Jun mengesahkan bahawa Mi 11 tidak akan dijual dengan pengecas untuk menjadikannya lebih mesra alam. Kenyataan ini didedahkan oleh Jun melalui akaun media sosialnya.

Foto: The Verge

“Mi 11 dikemas lebih ringan. Menanggapi kemajuan teknologi dan perlindungan alam sekitar, kami tidak memasukkan pengecas ke dalam kemasan,” tulisnya sambil menyertakan foto kotak Mi 11, seperti yang dipetik oleh The Verge.

Dalam foto, pembungkusan Mi 11 serupa dengan iPhone 12 yang nipis dan kecil. Sebelum ini, terdapat juga bocoran gambar pembungkusan Mi 11 yang serupa.

Xiaomi mengatakan bahawa menambahkan pengecas dalam pakej telefon bimbit hanya akan meningkatkan sisa elektronik. Ini kerana pengguna sudah mempunyai pengecas dari telefon bimbit sebelumnya, seperti yang dilaporkan oleh GizmoChina.

Keputusan Apple untuk tidak memasukkan pengecas pada iPhone 12 pada pelancarannya Oktober lalu disambut dengan ejekan dari pesaing seperti Samsung dan Xiaomi.

Dalam sebuah iklan, Samsung mengingatkan pelanggan dalam sebuah iklan bahawa pengecas “datang dengan telefon Galaxy anda”. Iklan Galaxy yang dibuat oleh Samsung Karibia Oktober lalu dilaporkan telah dihapuskan.

Dalam iklan tersebut, tertera, “Galaxy Anda memberikan semua yang anda perlukan. Dari asas seperti pengecas, kamera terbaik, bateri, prestasi, memori, dan layar 120 Hz.”

Foto: The Verge

Tweet itu disertakan dengan gambar pengecas dan tulisan “terdapat dalam bungkusan Galaxy anda”.

Seperti yang dilaporkan oleh MacRumor, tidak lama selepas pelancaran iPhone 12, Xiaomi tweet bahawa mereka “tidak meninggalkan apa-apa di luar kotak” untuk Mi 10T Pro. Tweet itu merangkumi klip video yang menunjukkan kes Mi 10T dengan pengecas di dalamnya.

IKLAN