3 ‘Influencer’ Sosial Media Diberi Vaksin Terlebih Dahulu? Ini Penjelasan Dr Noor Hisham

Mesti Baca

Nampaknya ramai netizen yang terkeliru dengan sebuah laporan berita tempatan yang mendakwa Hospital Serdang berhasrat beri vaksin Covid-19 kepada ‘Influencer’ terlebih dahulu.

Dipetik dari MalaysiaKini, ada dakwaan, kononnya mereka sudah memilih 3 orang ‘Influencer’ media sosial dalam penerima pertama vaksin esok. Hal ini membuatkan netizen tidak berpuas hati, memandangkan vaksin ini sepatutnya diberi keutamaan kepada mereka yang benar-benar di barisan hadapan melawan pandemik.

Tidak mengambil masa yang lama, isu ini telah mendapat perhatian Menteri Penyelaras Pelan Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin.

Khairy telah menafikan hal ini dan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah juga telah menjawab kekeliruan tersebut.

“Dimaklumkan bahawa yang ‘Influencer’ yang disebut adalah Ketua jabatan Hospital kami sendiri. Untuk mengalakkan barisan hadapan kakitangan mereka mendapatkan vaksin. Tidak akan ada ‘potong queue’ atau potong barisan  dan tidak ada ‘influencer’ bukan perubatan termasuk dari staf pentadbir.”

Kini terjawab sudah, tiada ‘influencer’ media sosial akan mendapat keutamaan untuk disuntik vaksin Covid-19. ‘Influencer’ yang dimaksudkan adalah dari Ketua Jabatan Hospital, bukannya ‘Influencer’ media sosial yang banyak followers tu ya!

Untuk info, Hospital Serdang dipilih sebagai antara Pusat Pemberian Vaksin (PPV) dan akan mula memberi vaksin esok 26 Februari.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan