Dari Dek Kapal Ke Pentas Seni – The Selawat

Mesti Baca

Juhazwan Junaidi atau lebih mesra dikenali sebagai Awan kini berusia 37 tahun yang dulunya adalah seorang nakhoda kapal kelahiran Malaysia atau pelaut kini telah beralih kerjaya menjadi seorang pemuzik disamping ingin menumpukan sepenuh perhatian dan masanya di daratan untuk ahli keluarga dan minatnya yang begitu mendalam terhadap muzik.  Dia kini merupakan seorang penyanyi, penulis lirik juga pengasas dan pengarah untuk sebuah syarikat penerbitan muzik serta video, Heyya Media yang juga telah dilancarkan bersama-sama dengan pelancaran single terbarunya ini.

Inspirasi disebalik penubuhan syarikat ini adalah daripada keinginan Awan untuk menghasilkan inti pati yang mampu memberikan sebuah penceritaan yang berbeza berbanding hanya sekadar bersifat estetik semata-mata.

via PR

Awan yang sebenarnya datang dari keluarga yang berlatarbelakangkan muzik, Pakcik dan sepupunya juga berkecimpung dalam bidang yang sama dan ini menguatkan lagi keazamannya untuk terus mencipta muziknya sendiri. Awan membesar dengan sering melihat Allahyarham datuknya bermain biola dan menggubah pelbagai lagu tradisional.

Dia juga banyak mendapat ilham daripada artis-artis lagenda terkenal tanahair seperti Allahyarham Tan Sri P.Ramlee dan KRU. Namun, setelah memasuki asrama di sekolah tahfiz, barulah dia mula kenal dengan lagu-lagu bergenre nasyid dan lagu-lagu dakwah yang sering didendangkan secara acapella atau diiringi dengan alunan muzik yang sangat menenangkan. Dari situ, hatinya telah terpaut dan dia menyimpan azam untuk mencipta dan menggubah lagu-lagu dakwah yang berbeza daripada apa yang biasa didengarinya.

Maka terhasil lah The Selawat, iaitu sebuah lagu yang menceritakan tentang usaha untuk menerokai dan mencari keredhaan Allah s.w.t menerusi junjungan Nabi Muhammad (s.a.w) serta cara untuk seseorang muslim itu menzahirkan keimanannya.

Muzik video The Selawat yang dihasilkan bersama-sama dengan beberapa rakannya yang masing-masing mempunyai latar belakang yang berbeza dan salah seorang dari mereka adalah bekas penyanyi kumpulan nasyid Nirwana dan mereka hanya bekerja dari rumah untuk menyunting dan menerbitkan video muzik berkenaaan.

IKLANLagu-lagu dakwah sememangnya sinonim dengan sesuatu yang serius. Saya mahu keluar dari kepompong itu tetapi pada masa yang sama masih kekal sopan. kita tidak mahu bersikap biadap terhadap agama. Islam adalah agama yang suci dan saya akan sentiasa menghormatinya. Harapan saya ialah untuk memudahkan orang ramai berselawat dan elemen muzik dapat membantu ke arah usaha itu.” kata Awan.

Susulan pelancaran The Selawat, Awan berharap untuk menyiapkan dua lagu baru gubahannya sebelum Jun 2021, yang mana salah satu daripadanya berkemungkinan besar akan dihasilkan secara kolaborasi.

Insyaallah, mungkin menjelang tempoh itu saya dapat menyiapkan sebuah lagu duet untuk seseorang. Namun saya tidak akan berhenti untuk mencipta lagu, kerana ia adalah minat saya dan tiada siapa yang dapat menghalangnya.” jelas Awan.

Harapan Awan juga semoga single sulungnya ini dapat mengingatkan para pendengar tentang segala ajaran serta amalan sunnah Nabi (s.a.w) yang patut diteladani.

Jom kita saksikan video rasmi The Selawat. Selamat berhibur!

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan