Cabut Tudung & Tukar Agama, 5 Artis Ini Melakukannya Setelah Bercerai

Mesti Baca

Keputusan untuk memakai hijab bukanlah perkara yang mudah. Kebanyakkan wanita Muslim memerlukan masa untuk berhijab, tidak terkecuali dengan selebriti.

Menurut POPBELA.com, terdapat 5 artis Indonesia akhirnya memilih untuk menanggalkan hijab mereka setelah bercerai dengan pasangan.

Salmafina Sunan

via OkeZone

Pada usia 18 tahun, Salmafina Sunan berjaya menarik perhatian orang ramai melalui kisah hijrahnya dan memutuskan untuk memakai tudung. Tidak lama kemudian dia memutuskan untuk berkahwin dengan para hafiz Al-Quran, Taqy Malik.

Malangnya, rumah tangga mereka hanya bertahan selama 3 bulan. Setelah bercerai, Salma memutuskan untuk menanggalkan hijab dan bertukar kepada agama Kristian.

Marshanda

via Pikiran Rakyat

Sebelum berkahwin dengan Ben Kasyafani pada 2 April 2011, Marshanda sudah memakai hijab. Pelakon sinetron Bidadari ini telah mengejutkan orang ramai apabila tiba-tiba menuntut penceraian dengan suaminya pada tahun 2014.

Kemudian Marshanda kembali memutuskan untuk membuka hijab ketika proses perceraian mereka.

Trie Utami

via IDN Times

Penyanyi senior Trie Utami berkahwin dengan Andi Analta Baso Amir pada tahun 1995. Semasa berkahwin, dia memutuskan untuk memakai hijab kerana suaminya adalah pemimpin masyarakat dari Sulawesi Selatan.

Menurut POPBELA.com, setelah bercerai, Trie memutuskan untuk menanggalkan hijab.

Rachel Vennya

via Grid Id

Rumah tangga Rachel Vennya yang huru-hara dan suaminya, Niko Al Hakim bermula pada bulan Disember 2020. Rachel memutuskan untuk membuang hijab dan pada 20 Januari 2021, Rachel membuat perceraian terhadap Niko di Mahkamah Agama Jakarta Selatan.

Tania Nadira

via Akurat Co

Tania Nadira berkahwin dengan Tommy Kurniawan pada 11 April 2011. Ketika menjadi isteri Tommy, Tania memilih untuk memakai hijab. Malangnya, pasangan ini mengalami masalah rumah tangga sehingga akhirnya mereka bercerai secara rasmi pada 29 Mac 2017.

Menurut POPBELA.com, beberapa bulan selepas itu, Tania memilih untuk menanggalkan hijab dengan alasan ingin cepat move on dan menghilangkan keletihan dari masalah rumah tangga.

Inilah 5 selebriti yang memutuskan untuk menanggalkan tudung setelah bercerai. Keputusan yang sukar, tetapi mereka mesti mempertimbangkannya dengan teliti.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan