Lagu Aniq Muhai Trending Selepas Menang Anugerah Nasyid Malaysia!

Lagu Mahakarya mencipta satu pencapaian peribadi yang baru buatnya apabila berjaya menduduki carta trending di YouTube Malaysia selepas lebih 24 jam ia diterbitkan.

Mesti Baca

Pendatang baharu, Aniq Muhai kini semakin dikenali ramai apatah lagi selepas dinobatkan sebagai Artis Nasyid Baharu Pilihan di malam Anugerah Nasyid Malaysia Disember tahun lalu.

Trending Di YouTube

Enggan mensia-siakan platform dan peluang yang ada, Aniq kini muncul dengan single terbaharu berjudul Mahakarya. Menariknya mengenai single keduanya itu, sambutan yang diberikan oleh peminat disifatkannya sebagai amat luar biasa. Malah lagu Mahakarya mencipta satu pencapaian peribadi yang baru buatnya apabila berjaya menduduki carta trending di YouTube Malaysia selepas lebih 24 jam ia diterbitkan.

Bercerita mengenai lagu itu, penyanyi berkacukan melayu-cina ini melihat lagu Mahakarya sebagai sebuah karya yang membawakan mesej kebangkitan setelah terus-menerus jatuh dalam kehidupan. Laras bahasa pada liriknya yang lembut dan seakan memujuk menjadikan Mahakarya sebuah lagu yang mampu memberikan inspirasi kepada para pendengar untuk terus berjuang.

Gambarkan Mengenai Keadaan Diri

Kongsi Aniq, dia merasakan Mahakarya seakan menggambarkan keadaannya sebelum ini yang terkesan berikutan pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan pertama pada Mac tahun lalu.

“Hingga Saat Akhir keluar 2 hari sebelum pengumuman PKP pertama dibuat oleh YAB Perdana Menteri. Akibatnya banyak yang dirancang untuk single itu terpaksa dibatalkan dan tim produksi terpaksa membuat perancangan baru dalam suasana yang tiada siapa dapat menjangka apa yang akan berlaku”

“Situasi ini sedikit sebanyak memberi impak terhadap sambutan Hingga Saat Akhir dan diri saya sendiri pada ketika itu. Sejujurnya saya serba salah. Banyak yang telah dilaburkan. Ditambah pula PKP buat pertama kalinya dijalankan. Saya buntu. Masa tu dalam kepala asyik fikir betapa saya telah kecewakan kru dan sahabat-sahabat di Tarbiah Sentap Records”

“Alhamdulillah, saya berasa amat bersyukur dikurniakan sahabat-sahabat seperti Ustaz Adnin dan Akmal yang tidak jemu mememberikan bantuan serta kata-kata semangat untuk teruskan perjuangan. Maka lahirlah single solo kedua Aniq di bawah TSR berjudul Mahakarya, sebuah lagu yang membawakan mesej kebangkitan dari kejatuhan yang lalu” kata Aniq kepada media

Tambah Aniq lagi, Mahakarya merupakan sebuah karya pembakar semangatnya yang sering kali diuji dengan pelbagai dugaan namun masih kuat berdiri sehingga ke hari ini.

“Seperti mesej di dalam Mahakarya, hari ini lagu Hingga Saat Akhir berada di kedudukan nombor 1 di beberapa carta lagu di stesen radio tempatan termasuk carta nasyid IKIM dan carta Zayan FM. Malah lagu Mazhab Cinta yang turut menampilkan saya menjadi juara di carta Salam FM” katanya lagi

Klip video rasmi Mahakarya arahan Aidil Azhar itu kini boleh ditonton di laman rasmi YouTube Tarbiah Sentap dan distrim disemua platform digital.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan