Usahawan Bergelar Datin Didenda Oleh Mahkamah Atas 5 Pertuduhan

Mesti Baca

Gara-gara tidak memperbaharui pendaftaran sebahagian produk dengan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia), usahawan dan instafamous, Datin Fatin Amyera Zainal Abidin didenda RM10,500 oleh Mahkamah Majistret hari ini.

Menurut laporan dari Harian Metro, wanita berusia 32 tahun itu, mengaku bersalah atas lima pertuduhan memiliki kosmetik tidak bernotifikasi, dua tahun lalu.

Difahamkan Amiera yang merupakan pemilik syarikat produk kecantikan terkenal, Amyera Beauty didakwa memiliki lima produk kosmetik yang tidak bernotifikasi iaitu;

  • Amyera Beauty Flawless Day Cream,
  • Amyera Beauty My Secret Cleanser,
  • Amyera Beauty Flawless Night Cream,
  • Flawless Booster Cream,
  • Flawless Acne and White Black Head Cream.

Datin Fatin Amiera

Walaubagaimanapun, Amyera mengakui kesilapannya dan memohon bayaran didenda minimum. Beliau yang kini telah pun melunaskan bayaran denda tersebut berkata produk-produk tersebut sebenarnya tidak lagi dijual dan diletakkan ke dalam stor ketika serbuan pihak berkuasa.

“Sebenarnya semua produk itu didaftarkan dengan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia), namun selepas tamat tarikh luput saya tidak memperbaharuinya. Memang silap saya simpan semua produk itu dalam stor,” katanya kepada Harian Metro.

Untuk info, Amyera merupakan isteri kepada Datuk Shahrul Nasrun Kamarudin yang juga Exco Pergerakan Pemuda Umno.

 

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan