Tidak dapat dinafikan, aplikasi WhatsApp kini menjadi aplikasi instant messaging kegemaran semua orang di seluruh dunia. Penggunaannya yang simple adalah menjadi salah satu sebab aplikasi ini digunakan oleh setiap peringkat umur.

Setiap tahun, WhatsApp sentiasa akan melancarkan ciri baru untuk meningkatkan pengalaman pengguna. Berikut adalah beberapa ciri baru dilaporkan sedang diuji oleh WhatsApp dan dijangka akan dilancarkan pada tahun 2021. Stay tune guys!

IKLAN

1Sokongan Multi-Device

via WABetaInfo

Dengan ciri ini, pengguna WhatsApp akan dapat masuk log masuk ke beberapa peranti secara serentak. Ciri ini sedang dalam pembangunan dan dilihat dalam versi beta WhatsApp untuk iPhone pada November. Pada masa ini, WhatsApp hanya menyokong dua peranti pada masa yang sama, iaitu telefon dan dekstop.

Sokongan multi-device ini dilaporkan akan membolehkan pengguna menambahkan hingga empat peranti pada satu akaun. Hal ini bermakna bahawa apabila ciri ini dilancarkan, anda akan dapat log masuk dari iPad dan iPhone anda pada masa yang sama dengan dekstop.

2Membuat Panggilan Suara Dan Video Melalui WhatsApp Web

Menurut The News International, WhatsApp bakal memperkenalkan pilihan untuk melakukan panggilan suara dan video untuk versi dekstop pada tahun 2021. Ciri ini boleh dikatakan antara ciri yang dinantikan di WhatsApp.

Ciri ini akan berfungsi sama seperti mesej dihantar dari dekstop. Dalam erti kata lain, telefon pintar anda haru mempunyai sambungan internet yang aktif jika anda menggunakan WhatsApp voice or audio calling dari web/ dekstop app.

3Read Later

Read Later dikatakan versi yang lebih baik daripada ciri Archived Chats yang ada di WhatsApp. Apabila chat dipindahkan ke read later, WhatsApp tidak akan menghantar notifikasi untuk chat itu.

Selain itu, ciri ini akan merangkumi ‘vacation mode’, yang akan memastikan read later chats berfungsi dengan cara yang sama seperti archived chat pada versi yang lebih stabil. Read later juga akan dilengkapi dengan butang edit untuk pengguna menyesuaikan tetapan. Pengguna WhatsApp juga boleh memilih beberapa chat sekaligus untuk unarchive dengan cepat.

4Meminimumkan Akaun Palsu

WhatsApp bakal mengemas kini terma dan syarat baru yang akan berkuat kuasa mulai Februari 2021. Terma dan syarat ini akan menjelaskan bagaimana aplikasi memproses data dan bagaimana perniagaan dapat menggunakan servis yang dihoskan oleh Facebook untuk menyimpan dan menguruskan chat pengguna.

Menurut WABeta Info, pengguna harus bersetuju dengan syarat yang mana akan mulai berlaku pada 8 Febuari 2021 jika tidak mahu akaun WhatsApp dihapuskan. Langkah ini diambil untuk meminimumkan akaun palsu yang telah lama berada di WhatsApp.

“Anda harus menyetujui peraturan baru untuk terus menggunakan perkhidmatan WhatsApp, atau boleh memadam akaun anda”- WABetaInfo

IKLAN