Hangat diperkatakan di laman twitter mengenai pelantikan anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Nurulhidayah Ahmad Zahid dilantik menjadi ahli perbadanan SME Corporation. Rata-rata menuduh Nurulhidayah menggunakan ‘cable’ bapanya untuk mendapatkan jawatan tersebut. Di laman Instagram miliknya, Nurulhidayah telah mejawab tuduhan ini.

Dia mengatakan bahawa dia telah menyerahkan CV/Resume-nya kepada Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Wan Junaidi Tuanku Jaafar sendiri.

IKLAN
Foto: Instagram @nurul.zahid

“Alhamdulillah. Tapi nak bgtau Zahid Abah kepada Nurul takda kena mengena dalam perlantikan ini.”

“Anak Zahid bawa resume/CV sendiri serah kepada Menteri kerana merasakan beliau layak memberi sumbangan kepada agensi itu selaras dengan latar belakang pendidikan dan pengalaman dalam pelbagai bidang.”

Kalau anda nak tahu, pengalaman Nurulhidayah dalam bidang perniagaan bukan kaleng-kaleng. Sewajarnya dia layak untuk mendapat jawatan ini untuk menyumbang kepada negara. Berikut antara pengalaman beliau seperti yang tertera di laman Linkedin.

  • Nurulhidayah pengarah eksekutif di Menara Rezeki Sdn Bhd dan rangkaian hotel mewah Ri-Yaz Group.
  • Nurulhidayah merupakan pengasas bersama syarikat tudung Couverture
  • Beliau pernah menjadi ketua komunikasi korporat di Syarikat Perumahan Negara Bhd, di mana dia memulakan kerjayanya pada tahun 2002.
  • Nurulhidayah memiliki ijazah sarjana dan sarjana dalam komunikasi korporat dari Universiti Putra Malaysia.

Nurulhidayah berkata, dia sudah lama aktif bersama dengan pasukan NGO untuk menaikkan usahawan-usahawan kampung kecil dan sederhana.

“Mungkin ramai yang tak tahu atau belum lahir lagi atau masa zaman tak wujud istilah netizen saya bersama team NGO kecil menggerakkan usaha menaikkan usahawan-usahawan kampung kecil dan sederhana” -tulisnya di Instagram.

Untuk info, SME Corporation adalah agensi yang menyelaraskan program pembangunan untuk perniagaan kecil, menyediakan khidmat nasihat dan berfungsi sebagai sekretariat Majlis Pembangunan PKS Usahawan Nasional (NESDC), yang dipengerusikan oleh perdana menteri.