Pada Sabtu lalu, ketika dunia sedang berhadapan dengan penularan wabak COVID-19 satu tragedi yang menyayatkan hati telah terjadi melibatkan pesawat Sriwijaya Air yang didaftarkan sebagai SJY182 jatuh terhempas di Kepulauan Seribu,Jakarta Indonesia.

Pesawat Berusia 26 Tahun

Ketika itu, pesawat tersebut yang membawa 62 penumpang termasuk 12 anak kapal sedang dalam perjalanan ke Pontianak selepas bertolak dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta. Difahamkan, sebelum itu perjalanan SJY182 ditunda selama 30 minit berikutan cuaca buruk. Pesawat yang berusia 26 tahun ini dipercayai terhempas sekitar Pulau Laki dan Pulau Lancang berhampiran perairan Kepulauan Seribu,Jakarta Indonesia.

IKLAN

Bangkai Pesawat Ditemui

Menerusi laporan media Indonesia, pencarian yang dilakukan oleh pasukan penyelamat yang terdiri daripada pelbagai agensi telah berjaya menemui beberapa serpihan bangkai pesawat  termasuklah kotak hitam dipercayai milik Sriwajaya Air SJY182.

Lebih memilukan cebisan daging dan pakaian mangsa juga telah ditemui sekaligus mengesahkan kesemua penumpang pesawat terkorban dalam nahas itu.