Pelakon Sharnaaz Ahmad sudah menjangkakan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kembali berkuatkuasa bermula 13 Januari ini. Katanya, sebelum ini dia sendiri melihat di laman media sosial, ramai yang mengambil kesemparan bercuti di musim perayaan.

Lagi-lagi setelah Majlis Keselamatan Negeri (MKN) mengambil keputusan untuk membenarkan rentas negeri pada 7 Disember tahun lalu.

IKLAN

Walaubagaimanapun, Sharnaaz meluahkan rasa kesal dan tidak bersetuju dengan keputusan membuka pintu sempadan. Menurut pelakon berusia 35 tahun itu, ia sekaligus  menggalakkan orang ramai untuk merancang percutian menyambut perayaan hari Krismas dan tahun baru.

“Sepatutnya hang tak buka pintu sempadan tu daripada awal. Masa Krismas, kenapa hang kena buka? Aku sendiri pun tak faham, pasaipa hang kena buka sempadan, di musim perayaan, di musim cuti sekolah dan dan macam-macam lagi”- katanya menerusi sebuah video yang dimuatnaik di akaun Instagramnya.

Tambahnya lagi, orang ramai tidak seharusnyanya menyalahkan virus korona, kerana kita sebagai manusia harus menggunakan akal fikiran untuk mencegah dari dijangkiti. Sharnaaz berharap orang ramai terus duduk di rumah dan mengikut SOP demi memutuskan rantaian Covid-19.

Sehingga artikel ini ditulis, video tersebut mendapat 104 ribu tontonan dan rata-rata pengikutnya di ruangan komen bersetuju dengan Sharnaaz.