Hari ini bermula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi kali kedua buat negeri Pulau Pinang, Selangor, Melaka, Johor, Sabah,Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

PKP, PKPB, PKPP Bermula Hari Ini 

Manakala negeri-negeri lain seperti Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) termasuklah buat daerah Kuching, Sibu dan Miri di Sarawak.

Bagi negeri-negeri yang berada di bawah Pergerakan Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) adalah Perlis, dan Sarawak (kecuali daerah Kuching, Sibu, dan Miri) yang mana perintah dikenakan buat seluruh negara bermula dari tengah malam tadi(13 Januari) hingga 26 Januari 2021.

IKLAN

Dalam pada itu, perhatian diberikan khusus buat negeri yang berada di bawah PKP 2.0 yang mana beberapa perintah larangan telah dilaksanakan termasuklah hanya dua orang setiap isi rumah boleh melakukan perjalanan bersama untuk melakukan tugas tersebut serta orang ramai tidak boleh melakukan perjalanan lebih daripada 10 kilometer dari tempat tinggal mereka.

Gunakan Kemudahan Ini Untuk Semak Lokasi 10 Kilometer 

Untuk itu, Murai.my ingin cadangkan pembaca setia kami untuk menggunakan kemudahan dari pautan 2kmfromhome yang mana membantu pengguna untuk mengenalpasti jarak lokasi yang dibenarkan dari tempat tinggal mereka. Caranya hanya perlu pilih tetapan 10KM dan sebuah lingkaran merah radius yang dibenarkan akan ditunjukkan dalam peta pautan tersebut.

Bagaimanapun, kebenaran perjalanan lebih dari 10 Kilometer dibenarkan buat yang menginginkan keperluan asas yang dicari hanya dapat dijumpai di luar radius itu