5 Fakta Menarik Mengenai Air Pods Max Yang Perlu Anda Tahu

Mesti Baca

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Guna Dulu Sebelum Beli? Tilam Sonno Beri Anda Pengalaman Yang Luar Biasa

Anda sedang mencari tilam baru? Kami sangat memahami bahawa proses memilih tilam yang baik memerlukan kita untuk bersusah payah...
Naddy Joehttp://murai.my
Still a newbie in writing and loves to share it with you guys.

Dilancarkan pada Disember 2020, Apple yang kini memperkenalkan AirPods Max, over-ear headphone. AirPods Max dilengkapi dengan oval ear cups dan headband yang direka khas untuk merasa ringan sewaktu digunakan dan sesuai dengan semua saiz ukuran kepala. Bagi anda yang berminat dengan aksesori terbaru dari Apple, berikut adalah beberapa fakta yang perlu tahu mengenai AirPods Max ini sebelum membelinya. Stay tune guys!

Menyokong Ciri Noise Cancelling 

Noise Cancelling adalah salah satu ciri terbaik dari AirPods Max dan ramai pengulas memuji kualiti dan keberkesanannya. AirPods Max menggunakan enam outside-facing microphones untuk mengesan bunyi persekitaran, dan dua in-facing microphones untuk mengukur apa yang pengguna dengar.

Selain itu, setiap aircup mempunyai H1 chip dengan 10 audio cores. Keupayaan audio computing Apple ini membantu menyekat bunyi luar semasa menyesuaikan bunyi dengan earbuds. AirPods Max Masih dilengkapi dengan Transparency mode untuk “membocorkan” sedikit bunyi dari luar.

Boleh Digunakan Pada Non-Apple Device

AirPods Max pada dasarnya direka khas untuk peranti dari Apple seperti iPhone 12 dan iPad Pro. Malah ada ciri yang hanya berfungsi pada peranti yang berada di bawah ekosistem Apple seperti Siri, Spatial, Audio (yang menawarkan 3D sound effects). dan fast-connect.

Walaupun begitu, AirPods Max masih merupakan Bluetooth headphones yang dapat digunakan pada peranti bukan Apple seperti Android smartphones atau Windows based laptops. Ciri-ciri seperti noise-cancelling juga masih disokong, walaupun menyambung ke peranti seperti itu memerlukan sedikit extra effort.

Wireless Sepenuhnya

Sama seperti ahli keluarga AirPods yang lain, AirPods Max juga sepenuhnya tanpa wayar. headphone kelas premium ini tidak mempunyai 3.5 mm jack cable, dan hanya mempunyai kabel Lightning to USB-C yang digunakan untuk pengecasan.

Hal ini mungkin tidak menjadi masalah bagi mereka yang menggunakan AirPods Max bersama iPhone atau iPad yang terkini, tetapi akan menjadi masalah bagi peranti yang tidak Bluetooth dan perlu menggunakan kabel. Melainkan, pengguna mahu mengeluarkan duit sekitar US$ 35 atau RM199.

Bukan Waterproof

AirPods Max tidak mempunyai ciri kalis air dan tida ada varian AirPods Max yang menyokongnya. Tidak seperti Airpods Pro yang mempunyai IPX4 rating, pengguna perlu berhati-hati mengeluarkan Airpods Max ketika hujan atau menggunakannya semasa bersenam di gimnasium.

Namun, tidak bererti ia mempunyai ketahan yang teruk, Apple tetap memberikan perlindungan kepada AirPods Max melalui Smart Case. Secara ringkas, Smart Case adalah casing yang memberikan perlindungan sementara terhadap keadaan yang tidak diingini seperti jatuh di atas permukaan yang keras atau disimbah air.

Bateri Bertahan Selama 20 Jam

Apple menyatakan bahawa jangka hayat bateri AirPods Max boleh bertahan sehingga 20 jam. Untuk masa pengecasan, AirPods Max hanya perlu mengecas selama 5 minit untuk penggunaan selama 1.5 jam.

Salah satu perkara unik mengenai bateri AirPods Max ini adalah ia tidak akan mati. AirPods Max tidak mempunyai power button dan membiarkan Bluetooth hidup dan menyambung ke peranti dengan lebih pantas. Jika anda memasukkannya ke dalam Smart Case, AirPods Max secara automatik akan mengaktifkan mod penjimatan bateri.

Menarik Bukan!

Terkini

3 ‘Influencer’ Sosial Media Diberi Vaksin Terlebih Dahulu? Ini Penjelasan Dr Noor Hisham

Nampaknya ramai netizen yang terkeliru dengan sebuah laporan berita tempatan yang mendakwa Hospital Serdang berhasrat beri vaksin Covid-19 kepada 'Influencer'...

More Articles Like This