5 Binaan Pelik Oleh Orang Kaya Dari Seluruh Dunia

Mesti Baca

Dahsyat! 4 Item Ini Habis Dijual Setelah Digunakan Oleh Rosé Blackpink

Sebut sahaja BLACKPINK, sudah tentu membayangkan sebuah kumpulan K-Pop wanita yang sangat terkenal sehingga peringkat antarabangsa. Apa sahaja yang...

“Bukan Anda Buat Kerja Tuhan”- Alicia Amin Pertahankan LGBTQ

Rata-rata masayarakat di Malaysia sudah mengetahui bahawa LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Questioning) tidak dibenarkan di Malaysia malah telah...

Patutlah Cantik! Selain Neelofa 10 Artis Wanita Ini Berdarah Kacukan

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa di Malaysia sebenarnya ramai artis wanita yang berdarah kacukan atau campuran dan kebanyakannya...

Di Malaysia, salah satu kayu ukur kekayaan adalah dengan adanya rumah banglo yang besar dan juga beberapa asset lain yang mewah. Tapi tahukah anda menurut Iluminasi, terdapat 5 orang kaya yang memilih untuk membina bangunan mengikut cita rasa mereka disebabkan terlalu banyak wang.

Pagar Akuarium, Turki

via Pinterest

Mehmet Ali Gökçeoğlu telah membina sebuah pagar akuarium di sekeliling rumah agamnya. Akuarium sepanjang 50 meter yang diisi ratusan ekor ikan dan sotong kurita itu telah berjaya menarik minat sehingga ribuan pengunjung setiap hari untuk melihat sendiri rumah dan pagar unik itu.

Gunung Peribadi, Beijing

via South China Posting

Zhang Biqing, seorang doktor jutawan dari Beijing telah membina sebuah gunung di atas bangunan apartmentnya setinggi 26 tingkat. Ia mengambil masa selama lebih enam tahun untuk dibina.

Menurut Iluminasi, di sebabkan terlalu banyak aduan, Biqing terpaksa akur apabila pihak berkuasa akhirnya mengeluarkan arahan untuk merobohkan binaan tersebut pada tahun 2013.

Pulau Lanun, United Kingdom

via Skyvantage

Pulau Lanun ataupun Pulau Challis yang dibina oleh seorang pemida berusia 30-an ini sangat menarik kerana bertemakan lanun dan lokasi pulau ini lengkap dengan sebuah dok kapal, air terjun dan pantai.

Istana Fairytale, China

via South China Posting

Liu Chonghua merupakan seorang jutawan dari China sedang dalam misi untuk membina 100 buah istana kisah dongeng. Menurut Iluminasi, Chonghua telah melaburkan lebih 100 juta yuan untuk membina rumah idamannya.

Gereja Ayam, Indonesia

via Warta Wisata

Bangunan pelik ini terletak di tengah-tengah hutan belantara di Indonesia. Gereja Ayam yang sudah lama ditinggalkan ini merupakan sebuah tarikan pelancong di kawasan Magelang, Jawa Tengah. Ia menjadi salah satu lokasi penggambaran filem Ada Apa Dengan Cinta 2.

Jadi untuk anda yang mempunyai lebihan duit, mungkin boleh cuba bina landmark sendiri. Mungkin dapat menjadi salah satu tarikan pelancong.

Terkini

Bergelar Anak Pengarah Popular, Fian Ali & Alif Ali Sedia Dikecam Netizen

Membuat kemunculan semula bersama adiknya yang kini bergelar penyanyi, Fian Ali dan Alif Ali bersedia sekiranya suatu hari nanti...

Artikel Berkaitan