Beli iPhone ‘Second Hand’? Ini 5 Hal Yang Perlu Anda Perhatikan

Mesti Baca

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Guna Dulu Sebelum Beli? Tilam Sonno Beri Anda Pengalaman Yang Luar Biasa

Anda sedang mencari tilam baru? Kami sangat memahami bahawa proses memilih tilam yang baik memerlukan kita untuk bersusah payah...
Naddy Joehttp://murai.my
Still a newbie in writing and loves to share it with you guys.

iPhone sememangnya telefon pintar yang sangat popular dalam kalangan masyarakat. Walaupun ianya dikalsifikasikan sebagai high-class smartphone, ia tidak menjadikan populariti telefon pintar ini menurun walaupun sedikit. Harganya yang agak mahal menjadikan sesetengah orang memilih untuk membeli iPhone second hand.

Walaubagaimanapun, sudah tentu ianya mempunyai risiko tersendiri untuk membeli iPhone second hand atau terpakai. Berikut 5 perkara yang perlu anda perhatikan sebelum membelinya. Stay tune guys!

Periksa Keadaan Fizikal iPhone

Anda perlu memberi perhatian pada keadaan fizikal barangan yang ingin dibeli oleh anda. Jika terdapat sedikit calar, ianya boleh diterima kerana ianya barang terpakai. Walaubagaimanapun, jika keadaan fizikalnya terlalu teruk seperti keretakan yang melampau, anda perlu mempertimbangkan semula keputusan untuk membelinya.

Periksa Battery Health

Perkara yang sering menjadi masalah dalam penggunaan iPhone adalah masalah bateri. Oleh kerana ianya adalah telefon pintar second hand, anda juga perlu memberi perhatian terhadap kesihatan bateri iPhone yang ingin anda beli. Sekiranya kesihatan bateri iPhone tersebut 80 peratus ke atas, bermakna ianya masih selamat untuk digunakan dan anda tidak perlu menggantinya dengan bateri yang baru.

Periksa IMEI 

 

Sebelum membeli iPhone second hand atau terpakai, anda juga perlu periksa IMEI (International Mobile Equipment Identity) pada kotak dan iPhone itu sendiri. IMEI ini berfungsi untuk mengesan telefon pintar yang hilang dan mengetahui sama ada telefon pintar itu berada dalam pasaran gelap ataupun tidak.

Periksa True Tone

Liquid Crystal Display (LCD) adalah bahagian sensitif pada telefon pintar. Sebelum anda membuat keputusan untuk membeli second hand atau terpakai, anda perlu memeriksa true tone pada iPhone. Jika true tone tidak dapat diaktifkan, berkemungkinan LCD dari iPhone tersebut pernah diganti.

Periksa Menggunakan Aplikasi 3UTools

Untuk memudahkan anda memeriksa kerosakan atau bahagian yang perlu diganti dari iPhone anda, anda boleh memeriksa menggunakan aplikasi 3UTools di PC anda. Sambungkan iPhone ke komputer yang sudah mempunyai aplikasi 3UTools. Melalui aplikasi ini, anda dapat melihat skor iPhone dan memeriksa sama ada iPhone telah diganti atau tidak, kamera, bateri, dan lain-lain.

Selamat Mencuba!

Terkini

3 ‘Influencer’ Sosial Media Diberi Vaksin Terlebih Dahulu? Ini Penjelasan Dr Noor Hisham

Nampaknya ramai netizen yang terkeliru dengan sebuah laporan berita tempatan yang mendakwa Hospital Serdang berhasrat beri vaksin Covid-19 kepada 'Influencer'...

More Articles Like This