Achey Hargai Pengorbanan Guru Dalam Menangani Pandemik COVID-19

Mesti Baca

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Guna Dulu Sebelum Beli? Tilam Sonno Beri Anda Pengalaman Yang Luar Biasa

Anda sedang mencari tilam baru? Kami sangat memahami bahawa proses memilih tilam yang baik memerlukan kita untuk bersusah payah...
Aphit J.http://www.murai.my
Pengembara Bebas Yang Gemar Berkongsi Ilmu Tentang Makanan Seantero Dunia, Resipi Ringkas ,Travel, dan banyak lagi

Kementerian Pendidikan (KPM) sebelum ini mengumumkan semua sekolah, termasuk swasta dan antarabangsa dibuka semula mengikut kalendar akademik 2021 yang melibatkan murid yang akan menduduki peperiksaan penting sahaja.

Atas dasar keprihatinan terhadap guru dan pelajar sekolah, syarikat pengeluar produk minyak wangi dan cecair pembasmi kuman, SugarBomb Worldwide Sdn Bhd menyumbangkan cecair berkenaan kepada sekolah menengah, tadika sekitar Lembah Klang dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Klang.

Program tanggungjawab sosial korporat (CSR) ini turut bersama duta SugarBomb, Achey dan Maskot Mr Bomb yang turun padang untuk mengedarkan 10,000 cecair pembasmi kuman ketika persekolahan dibuka baru-baru ini.

Menurut Achey, beliau teruja turun padang ke PPD Klang dan beberapa sekolah untuk mengetahui perkembangan semasa dan sedar betapa ketatnya kawalan keselamatan yang di amalkan pihak sekolah ketika musim pandemik COVID-19.

“Sebelum ini, kakak saya yang juga seorang guru pernah memberitahu SOP yang ditekankan di sekolah. Dalam hati, saya macam tak percaya. Tetapi, saya baru tahu betapa ketatnya kawalan keselamatan apabila saya sendiri turun padang ke sekolah.”

Dalam pada itu Achey menyatakan bahawa kerja CSR kini lebih mencabar apabila dilakukan pada saat pandemik dengan penekanan norma baharu. Walaupun artis, tetap kena ikut SOP ketat.

Menurut Achey, pengorbanan yang diberikan oleh guru sangat besar dalam menjaga keselamatan pelajar dan baginya golongan guru adalah antara golongan yang berisiko tinggi dijangkiti seperti barisan hadapan lain.

“Guru tidak akan membiarkan tetamu, mereka sentiasa memantau dan mengikut hingga sanggup menghantar kami ke kereta ketika pulang. Ini bagi mengelakkan orang luar bertembung dengan pelajar sekolah.”

Anggota kumpulan Bocey itu berkata, dia tidak kisah turun padang menghantar bantuan kepada sekolah pada saat pandemik ini dan menyarankan agar kita semua seharusnya memberi sokongan kepada golongan sasaran tak kira siapa juga mereka.

 

Terkini

3 ‘Influencer’ Sosial Media Diberi Vaksin Terlebih Dahulu? Ini Penjelasan Dr Noor Hisham

Nampaknya ramai netizen yang terkeliru dengan sebuah laporan berita tempatan yang mendakwa Hospital Serdang berhasrat beri vaksin Covid-19 kepada 'Influencer'...

More Articles Like This