Jeff Bezos Dedah Alasan Sebenar Melepaskan Jawatan CEO Amazon

Mesti Baca

‘Terima Kasih Banyaklah!’- Zarina Zainuddin Kesal Bekalan Air Di Rumah Kena Potong

Pelakon Zarina Zainuddin hari ini meluahkan rasa kecewanya terhadap tindakan Pengurusan Air Selangor. Menurut hantaran terbarunya di akaun instagram...

Ikuti Jejak Kylie & Kim, Kris Jenner Bakal Mempunyai Jenama Kecantikan Sendiri

Kris Jenner bakal menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Beliau dikatakan mengikuti jejak langkah anak perempuannya yang turut mempunyai empayar...

Guna Dulu Sebelum Beli? Tilam Sonno Beri Anda Pengalaman Yang Luar Biasa

Anda sedang mencari tilam baru? Kami sangat memahami bahawa proses memilih tilam yang baik memerlukan kita untuk bersusah payah...
Phic Armanhttps://murai.my
Tidak terlalu lama dalam bidang penulisan. Bolehlah setakat mahu untuk berkongsi pendapat dan info. Memang suka menulis untuk dikongsi bukannya dikecam.

Jeff Bezos mengumumkan peletakan jawatan CEO Amazon yang telah dikendalikannya selama 27 tahun terakhir.

Sebab pengunduran diri Bezos adalah kerana dia ingin meluangkan lebih banyak masa untuk mengerjakan projek sampingan.

“Menjadi CEO Amazon adalah tanggungjawab (tenaga dan masa) yang sukar dan sangat memakan diri,” tulis Bezos.

“Apabila anda mempunyai tanggungjawab besar ini, sukar untuk memperhatikan hal lain,” sambungnya.

Berundur dari takhta CEO, Bezos akan menjadi executive chair Amazon. Jadi, dia memiliki lebih banyak waktuuntuk fokus, “produk baru dan pelbagai inovasi,” katanya, seperti yang dipetik oleh FOXBusiness dari surat pengunduran diri Bezos yang diumumkan Selasa (3/2).

Beberapa projek sampingan yang ingin dia memberi fokus seperti inisiatif Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post.

Day 1 Fund adalah organisasi non-profit yang diasaskan oleh Bezos yang menyediakan rangkaian prasekolah untuk mereka yang kurang berkemampuan. Mereka yang bersekolah di sini mendapat biasiswa dan kaedah pembelajaran yang menggunakan kaedah Montessori.

Jeff Bezos bersama bekas isteri MacKenzie

Sementara itu, Bezos Earth Fund adalah dana yang diberikan oleh Bezos untuk memerangi kesan perubahan iklim dengan memberikan hibah kepada para saintis, aktivis dan organisasi lain dalam usaha mereka untuk memulihara dan melindungi alam.

Kemudian,  Blue Origin menumpukan pada pembangunan infrastruktur untuk mewujudkan kemampuan penerbangan angkasa lepas. Sama seperti SpaceX, Blue Origin juga mahu menjadikan kenderaan angkasa yang boleh digunakan semula dan dapat menjadikan perjalanan ruang angkasa lebih terjangkau.

Terkini

3 ‘Influencer’ Sosial Media Diberi Vaksin Terlebih Dahulu? Ini Penjelasan Dr Noor Hisham

Nampaknya ramai netizen yang terkeliru dengan sebuah laporan berita tempatan yang mendakwa Hospital Serdang berhasrat beri vaksin Covid-19 kepada 'Influencer'...

More Articles Like This