Tuesday, December 5, 2023

Sanggup Berenang Ke Darat Dan Rebah Keletihan, Pelarian Rohingya Dihantar Semula Naik Bot Uzur

26
KONGSIAN
Pernah atau tidak kita terfikir bagaimana perasaannya menjadi seorang pelarian? Pastinya tidak seorang pun daripada kita mengimpikan untuk hidup sebagai pelarian dan mengharapkan agar kedamaian dan juga ketenteraman yang dikecapi ketika ini kekal berpanjangan sehingga ke akhir hayat.

Begitulah kiranya harapan saudara-saudara kita suatu ketika dahulu yang kini terpaksa menjadi pelarian di negara yang asing. Membuat keputusan untuk melarikan diri daripada negara tumpah darah sendiri ke negara lain pastinya bukan sesuatu yang mudah.

Namun demi menyelamatkan nyawa, menjaga maruah diri, mengelakkan diri dan keluarga daripada diancam dan ditekan dari segenap sudut mereka mengambil keputusan yang sukar ini.

Menurut sumber, kira-kira 250 pelarian Rohingya yang berada dalam bot kayu yang sesak di barat Indonesia tidak dibenarkan mendarat.

Kumpulan dari minoriti Myanmar yang teraniaya itu tiba di luar pantai wilayah Aceh semalam tetapi penduduk tempatan tidak membenarkan mereka mendaratkan bot.

Memetik laporan sebuah portal berita online, beberapa pelarian kemudian berenang ke darat dan rebah kerana keletihan ketika tiba di pantai.

Mereka kemudian didakwa dikembalikan ke bot uzur itu, yang sudah menempuh perjalanan puluhan kilometer ke pantai Aceh Utara, tempat pelarian mendarat di pantai.

Penduduk tempatan sekali lagi menghantar mereka kembali ke bot untuk kembali ke laut lewat, semalam.

Penduduk berkata, hari ini kapal yang didakwa belayar dari Bangladesh kira-kira tiga minggu lalu, tidak lagi kelihatan dari tempat ia mendarat di pantai Aceh Utara.

Ribuan minoriti Rohingya yang kebanyakannya beragama Islam mempertaruhkan nyawa mereka setiap tahun dalam perjalanan laut yang panjang dan mahal, dan biasanya menaiki bot tidak selamat, untuk cuba sampai ke Malaysia atau Indonesia.

“Kami sudah muak dengan kehadiran mereka kerana apabila mereka tiba di darat, kadang-kadang ramai daripada mereka melarikan diri. Ada beberapa jenis ejen yang mengambil mereka. Ia adalah pemerdagangan manusia,” kata Saiful Afwadi, seorang ketua masyarakat tradisional di Aceh Utara, kepada AFP, hari ini.

Pengarah pertubuhan hak Rohingya Arakan Project, Chris Lewa, pula berkata penolakan penduduk kampung itu seolah-olah mempunyai kaitan dengan kekurangan sumber kerajaan tempatan untuk menampung pelarian dan perasaan bahawa mereka itu diambil kesempatan oleh penyeludupan manusia.

“Penyeludup Rohingya sememangnya mengambil kesempatan, menggunakan Indonesia sebagai transit ke Malaysia. Tetapi, pada masa yang sama, tiada negara lain akan membenarkan mereka masuk.

“Adalah menyedihkan dan mengecewakan bahawa kemarahan penduduk kampung terhadap orang bot Rohingya yang sendiri menjadi mangsa penyeludup,” kata Lewa kepada AFP, hari ini.

Lewa berkata, ketika ini mereka mencuba untuk mencari ke mana bot itu berada selepas ia dihalau tetapi ‘tiada sesiapa yang tahu’.

Siasatan 2020 oleh AFP mendedahkan, operasi penyeludupan manusia bernilai jutaan dolar dan sentiasa berkembang, bermula dari kem pelarian besar-besaran di Bangladesh ke Indonesia dan Malaysia, dengan ahli komuniti Rohingya tanpa kerakyatan sendiri berperanan penting dalam memperdagangkan rakyat mereka sendiri.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Jangan lupa langgani saluran Instagram, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk kemas kini berita hiburan terkini. 

HOT MINGGU INI