Tuesday, June 18, 2024

Pereka Fesyen Jovian Mandagie Sah Bercerai Dengan Nina Ismail Sabri Sejak Ogos, Tekad Tak Mahu Membenci

819
KONGSIAN
Umum mengetahui bahawa perceraian memberi kesan kepada sesebuah institusi kekeluargaan, lebih-lebih lagi kepada anak-anak. Perceraian ibu bapa yang kadangkala membawa kepada perebutan hak penjagaan anak mengakibatkan gangguan emosi kepada anak-anak.
Namun begitu, ramai juga pasangan yang berjaya mengorbankan ego dan dendam demi kebajikan anak-anak. Tidak dinafikan bukan mudah untuk pasangan yang sudah berpisah menjalani hidup bekerjasama dalam hal melibatkan kepentingan anak-anak.
Bercerai tidaklah bermaksud untuk bermusuh. Apa yang perlu dilakukan adalah melihat ke depan. Kehidupan lalu yang pernah dilalui bersama perlu disesuaikan terutamanya apabila melibatkan kepentingan anak-anak.
Ada istilah masyarakat yang popular, “kahwin elok-elok, takkan semasa dan selepas bercerai ingin gaduh-gaduh”.
Oleh itu, tanggungjawab suami yang wajib membayar nafkah, janganlah culas membayar nafkah anak. Pihak yang mendapat hak jagaan anak terutama si ibu, jangan pula menghalang anak untuk terus berjumpa dan berhubung dengan ayahnya.

Berbahas soal ini, baru-bari ini pereka fesyen, Jovian Mandagie mengumumkan dia dan isterinya, Nina Ismail Sabri sudah bercerai sejak Ogos lalu.

Memaklumkan menerusi Instagram (IG) lebih kurang sejam lalu, Jovian berkata, dia dan Nina yang juga anak bekas Perdana Menteri Ke-9, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu berpisah secara baik.

“Ada perkahwinan istimewa yang tercipta untuk seumur hidup, tapi perkahwinan kami berkembang menjadi persahabatan seumur hidup.

“Pada Ogos lalu, kami bersetuju menamatkan ikatan perkahwinan yang berusia 10 tahun kerana kami percaya itu adalah jalan yang terbaik.

“Kami dapati sebagai sahabat dan ibu bapa Jeanelle, kami berkongsi rasa cinta berbeza yang harus dihargai.

“Memandangkan kebahagian Jeanelle adalah kebahagian kami, jadi kami sudah lakukan yang baik. Alhamdulillah.

“Rasa kasih sayang kami kepada ibu bapa dan keluarga tak pernah berubah. Kami percaya Allah adalah sebaik-baik perancang.

“Selepas beberapa dekad, anda menjadi sebahagian draipada perjalanan kami, kami sentiasa ingat kenangan itu. Sokongan anda kepada #Jovianina tidak ternilai dan kami berharap sokongan itu akan berterusan,” tulisnya.

Jovian yang akan meraikan ulang tahun perkahwinan ke-10 pada 11 Disember itu turut menyatakan perasaan terharu atas sokongan dan kata-kata positif dari pengikutnya di laman sosial, justeru merasakan berita itu perlu dikongsikan.

“Semalam, kami adakan sesi secara langsung di TikTok dan kami tersentuh dengan komen mengenai rumah tangga kami.

“Kami rasa adalah penting untuk kami kongsikan dengan anda semua.

“Sementara berita ini tidak dijangka, percayalah kami dalam keadaan yang baik. Apa juga yang anda saksikan di media sosial sejak empat bulan lalu adalah benda yang nyata.

“Kami tidak mungkin akan membenci antara satu sama lain memandangkan kami pernah berkongsi hidup selama hampir sedekad.

“Terima kasih untuk doa dan sokongan anda untuk babak baharu kehidupan kami ini,” katanya.

Jovian dan Nina Sabrina berkahwin pada 11 Disember 2013.

Pasangan itu dikurniakan cahaya mata perempuan, Jeanelle Nika Mandagie yang kini berusia enam tahun.

+1
1
+1
0
+1
3
+1
4
+1
0
+1
0

Jangan lupa langgani saluran Instagram, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk kemas kini berita hiburan terkini. 

HOT MINGGU INI