Aina Abdul Jawab Dakwaan Persembahan Beri Pengaruh Bunuh Diri

Persaingan 12 finalist dalam Anugerah Juara Lagu ke-34 dilihat peminat sebagai cukup ‘epic’. Manakan tidak, 12 lagu yang dipilih dari 30 pencalonan sebelum ini digambarkan mempunyai vokal yang cukup mantap dan persembahan setiap dari mereka cukup memukau.

IKLAN

Aina Abdul Beri ‘Sumpahan’? 

Bagaimanapun, pada malam AJL34 terdapat beberapa kontroversi melibatkan persembahan finalist kali ini termasuklah mengenai persembahan dari Aina Abdul menerusi lagu Sumpah.

Aina, yang memakai pakaian serba putih mencuri perhatian penonton Axiata Arena apabila baju tersebut secara tiba-tiba mengeluarkan warna merah sebagai simbolik darah yang keluar. Namun begitu, persembahan memukau Aina dikatakan kononnya menunjukkan konsep bunuh diri agak keterlaluan dan melanggar peraturan seperti yang dinyatakan oleh Persatuan Peduli Mental Malaysia (MIASA).

“Sangat mengejutkan. Apakah sudah tiada idea kreatif lain sehingga mendesak untuk melakukan persembahan yang berkonsepkan bunuh diri di pentas AJL tahun ini? Stesen TV dan produksi sepatutnya sudah sedia maklum dengan larangan adengan sedemikian di media.

“Dalam persembahan terbabit, penyanyi itu yang berpakaian serba putih menikam dadanya sehingga darah membuak-buak keluar membasahi pakaiannya. Skrin latar mempamerkan darah pekat yang mengalir,”

Aina Bertegas 

Namun, Aina menerusi laman Instagram nya menafikan bahawa konsep yang digunakan adalah simbolik kepada bunuh diri sebaliknya ianya adalah lambang hancurnya hati seorang wanita kerana menyesal dengan perbuatannya sendiri terhadap orang yang amat disayangi. Tegasnya lagi sebagai seorang muslim, tidak pernah terlintas di fikirannya untuk melakukan konsep yang sedemikian.

“Astaghfirullah al adzim… Nauzubillah min zalik… Sebagai seorang wanita muslim, tak pernah terlintas di fikiran saya untuk melakukan konsep seperti yang didakwa. Saya masih waras dan berpegang teguh kepada ajaran Islam.

Persembahan saya hanya sebuah ekspresi seni yang saya sampaikan atas pentas AJL34 dan ia merupakan kesinambungan kepada jalan cerita muzik video Sumpah.Perkara ini saya sudah pun maklumkan sejurus selepas persembahan selesai di Instagram saya.

Persembahan tadi merupakan simbolik kepada hancurnya hati seorang wanita kerana menyesal dengan perbuatannya sendiri terhadap orang yang amat disayanginya.Hati yang berdarah melambangkan kesakitan yang ditangggung oleh wanita itu selepas melukakan hati insan yang disayanginya”

Dalam pada itu, Aina turut mengharapkan agar penjelasan ini dapat menjawab tanggapan negatif sesetengah pihak selain menitipkan rasa syukur kerana diberikan kesempatan untuk berada di pentas AJL34.

IKLAN

Sebagai rekod, lagu Sumpah merupakan nyanyian dan ciptaan sepenuhnya oleh Aina sendiri.

aina abdulAina Abdul AJL 34ajl 34