Filem Animasi “Tangled” Sudah Meramal COVID19 Sejak 10 Tahun Lalu

Wabak virus corona (COVID-19) kini menjadi musuh utama yang menakutkan di seluruh dunia. Malah, bukan sahaja menjangkiti orang biasa, wabak yang berasal dari Wuhan juga menjejaskan beberapa ahli kerajaan dan selebriti terkenal di dunia.

Ketika orang ramai diharuskan untuk duduk di rumah, nampaknya rajin yang membongkar fakta-fakta yang menarik untuk diterokai. Antaranya, dari filem animasi Disney pada tahun 2010, “Tangled”, di mana filem ini telah meramalkan wujudnya virus corona ini.


Menurut NewYork Post, Filem ini, yang dikeluarkan pada tahun 2010, dapat meramalkan situasi ‘lockdown’ yang sedang berlaku di berbagai negara akibat COVID19. Menariknya, filem ini menceritakan kisah seorang gadis bernama Rapunzel yang terkunci di sebuah menara. Bukan itu sahaja, filem ini berlaku di sebuah kerajaan bernama Corona.

IKLAN

“Tangled adalah filem Disney yang menceritakan kisah seorang gadis yang dikuarantin dari kerajaan bernama Corona,” tulis salah satu peminat.

“Saya melihat Tangled dan saya tidak percaya Rapunzel mengamalkan ‘Social Distancing Dari Pekan Corona,” kata seorang lagi.

Untuk maklumat tambahan, filem animasi “Tangled” telah meraih kejayaan besar dan mencatatkan USD 592 juta di seluruh dunia, dan kemudiannya berkembang dalam bentuk siri dan filem 2D seperti “Tangled Ever After” dan “Tangled The Series”.

animasiCovid19Repunzel Ramal COVID19Tangle FilemTangled