Sehingga kini hidangan atau makanan terus berinovasi dengan semakin ramainya orang-orang kreatif. Dan makin ramai jugalah yang ingin mencuba menyesuaikan berbagai makanan ini dengan bahan-bahan aneh yang lain. Makanan yang di hasilkan ini dianggap ekstrim oleh penggemar makanan sedunia.

Namun itulah unik sebenarnya. Makanan yang agak luarbiasa dan bentuk yang aneh ternyata banyak juga digemari oleh penduduk dunia.

Bagi anda uang betul-betul inginkan makanan yang aneh dan luar biasa, berikut adalah di antara yang menjadi pilihan.

IKLAN

sago

1. Ulat Sagu

Yang pertama, terletak di Papua, pulau yang terletak di hujung timur Indonesia. Hidangan ini dikatakan memiliki rasa yang agak istimewa. Difahamkan ulat sagu ini memiliki kandungan vitamin dan gizi yang sangat tinggi. Malah ia juga dimakan mentah-mentah untuk di jadikan ubat atau jamu.

2. Balut
Balut adalah sejenis makanan atau lauk dari telur yang sudah berubah menjadi daging mentah anak ayam. Ramai juga yang meyukai makanan ini walaupun ia kelihatan sangat menjijikkan dan pelik. Di Asia Tenggara sendiri, terutama di Kemboja, Vietnam serta Filipina, makanan ini merupakan dipercayai dapat meningkatkan kesuburan dan boleh dijadikan sebagai ubat menambahkan kekuatan batin.

serangga

3.Serangga Goreng

Sudah tentu serangga sangat mudah untuk diperolehi di mana-mana negara sekalipun. Tetapi hidangan ini merupakan salah satu makanan ekstrim yang diminati oleh orang ramai. Beberapa jenis serangga yang sering dijadikan sebagai hidangan dan ramai penggemarnya adalah kala jengking, kumbang air, dan cacing.

ayam

4. Ayam Goreng Bersalut Coklat

Menjadi kebiasaan pada orang yang meminati ayam goreng. Namun agak aneh jika ia bersalut coklat. Makanan aneh ini ternyata juga memiliki banyak peminat. Menurut sumber, Ayam Goreng Bersalut Coklat ini lebih sedap jika ditambah kan sos BBQ. Mmmm…

IKLAN

wine

5. Wain Jeruk Ular

Seperti namanya sudah jelas, minuman ini dibuat dari sekumpulan ular yang direndam selama beberapa bulan. Beberapa dari ular tersebut berbisa namun ethanol yang terdapat di dalamnya dan dipercayai bagus untuk kesihatan.