Anda sukakan sukan yang ekstrim? Mahu mencuba apa saja? Bungee jumping? Paragliding? Mendaki Bukit? Adakah anda sudah puasa dengan semua sukan lasak ini?

Kalau anda masih belum rasa tercabar, anda patut mencuba aktiviti ini yang dinamakan sebagai ropeswing. Ia seperti tali ayunan yang di lepas kan dari sebuah tebing yang tinggi.

Terbaharu sekumpulan anak muda tampil memperkenalkan aktiviti ‘rope swing’ di atas jambatan jalan Kuala Kubu Bharu-Fraser’s Hill yang pastinya mencabar keberanian pengemar aktiviti lasak.

IKLAN

Menurut laporan daripada portal berita Suara TV, Pengarah Urusan Rentas Adventures, Mohd Shafiq Azmi, 29 berkata walaupun aktiviti ini baharu diperkenalkan namun sambutan yang diterima amat mengalakkan.

“Sehingga kini sambutan yang diterima amat memberansangkan khususnya daripada peminat sukan ekstrem hinggakan kami terpaksa menghadkan penyertaan.

Mohd Shafiq turut menjelaskan mereka amat menitikberatkan faktor keselamatan dengan mastikan semua peralatan yang digunakan berada dalam keadaan yang baik sebelum melepaskan peserta melakukan terjunan.

“Sebelum melakukan aktiviti ini, kesemua peserta akan diberi taklimat keselamatan dan cara yang betul untuk terjun.

“Setelah taklimat mereka akan meneliti ikatan dan peralatan yang digunakan terlebih dahulu kerana ia tidak boleh dilakukan secara terburu-buru bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diinggini berlaku,” ujarnya lagi.

Paling menarik menurut Mohd Shafiq walaupun ada dikalangan peserta yang takut pada mulanya namun setelah mencuba mereka begitu teruja untuk kembali melakukan terjunan.

“Untuk mereka yang pertama kali mencuba aktiviti ini, ada yang mengalami emosi tidak menentu seperti takut, berdebar dan seperti ingin menangis namun, selepas mencuba keyakinan mereka semakin tinggi.

Katanya awal tahun depan dibuka kepada umum di fahamkan setinggi 60M. Berani tak terjun?

sumber: Rentas Adventures dan Suara TV

IKLAN