Judika atau nama sebenar Judika Nalon Abadi Sihotang akhirnya telah merealisasikan impian peminatnya apabila dia bakal tampil dengan sebuah album baharu hasil ciptaan dari peminatnya yang bertuah.

Aziana Ali – Pengurus Besar Pemasaran, Sony Music Entertainment Malaysia menyampaikan plak kepada Judika (tengah) di atas pencapaian penjualan muat turun nada dering mencecah 2.3 juta unit di Malaysia disaksikan oleh Emily Wee, Naib Presiden, Perniagaan dan Operasi Media, New Media, TM

Lima lagu dari album terbarunya yang bakal dilancarkan itu adalah hasil ciptaan daripada Judika Project yang bertujuan untuk mencari bakat baharu.

IKLAN

“Selama ini peminat saya mempunyai angan-angan untuk berjaya, jadi saya cuba bantu. Saya pernah rasa susah mencari ruang dalam industri nyanyian. Turun naik syarikat rakaman bukan sekali dua dengan karya ditolak mentah-mentah,” katanya.

Judika ditemui pada sesi mendengar secara eksklusif album berkenaan di Menara Kuala Lumpur berkata proses menyiapkan album ini mengambil masa lapan bulan.

“Proses pembikinan sebenarnya tak begitu lama tapi preses pencarian lagu adalah panjang. Untuk mencari lima lagu ini, saya ambil masa lebih daripada empat bulan.”

Judika menambah, sepanjang penganjuran Judika Project, naib juara Indonesian Idol musim kedua itu menerima lebih 400 penyertaan.

Dari Kiri: Meor Shahril Anuar- Ketua Pegawai Eksekutif,Menara KL, Emily Wee – Naib Presiden, Perniagaan dan Operasi Media, New Media, TM, Judika, Aziana Ali – Pengurus Besar Pemasaran, Sony Music Entertainment Malaysia, Warren Fernandes –Penolong Pengarah, Komunikasi dan Pemasaran, Parkroyal Kuala Lumpur, Peck Kuan – Eksekutif Kanan, Transmedia International Sdn Bhd, Hermond Cheng – Pengurus Besar, Sony Music Entertainment Malaysia dan Singapura.

Antara lagu ciptaan peminatnya yang diperdengarkan buat pertama kali itu ialah Jikalau Kau Cinta, Ku Cintamu Sang Penipu, Sang Juara serta Jadi Aku Sebentar Sahaja.

Judika sendiri turut mencipta sebuah lagu dalam album berkenaan berjudul I Love You.

Memilih Malaysia sebagai destinasi pertama untuk memperdengarkan kesemua lagu daripada album baharu itu kerana peminat Malaysia banyak menyokong perkembangan kerjaya seninya selama ini.

“Salah satu negara yang paling ramai peminat Judika di Asia ialah Malaysia. Mereka sentiasa sokong karier saya. Jadi apabila ada peluang sebegini, aku memilih Malaysia. Kebetulan juga saya punya karya baharu untuk diberikan kepada mereka,” katanya.

Penyanyi yang terkenal dengan lagu hit ‘Aku Yang Tersakiti’ ini telah berkahwin kali keduanya  bersama model jelita Duma Riris dan dikurniakan dua orang cahaya mata.

Sumber