Keputusan Raja Arab Saudi Salman bin Abdulaziz Al-Saud bercuti di Bali dan menginap di Nusa Dua, Bali, ternyata melalui beberapa proses.

Rombongan ini memilih empat hotel premium di kawasan Nusa Dua, Bali iaitu St Regis, Hilton, Ritz-Carlton, dan Laguna menjadi tempat menginap Raja Salman dan rombongan selama bercuti di Bali.

Harga bagi setiap bilik hotel-hotel ini mencapai ribuan dolar AS untuk semalam. Keempat hotel mewah ini berlokasi di kawasan International Tourism Development Center (ITDC) Nusa Dua.

IKLAN
The St. Regis Bali Resort
The Ritz Carlton Nusa Dua
Hilton Bali Resort
The Laguna

Kerajaan Arab Saudi sebelumnya sudah menghantar pasukan khas ke Bali bagi meneliti keadaan kawasan Nusa Dua dan peluang pelaburan.

Tiga sebab utama yang membuat pasukan tersebut yakin untuk mencadangkan kawasan Nusa Dua dijadikan tempat Raja Salman bersama rombongan menginap.

Pertama, Nusa Dua yang sering menjadi langganan kepada negara asing menginap. Kebanyakkan tokoh-tokoh dunia seperti Barack Obama, Ronald Reagan, Vladimir Putin, dan tokoh-tokoh besar lainnya pernah menginap di sini.

Kedua, ia sesuai dari sisi fasiliti keselamatan, layanan mahupun keselesaan.

Ketiga, dengan jumlah rombongan sameramai 1,500 orang tentunya memerlukan fasiliti yang boleh menampung pelancong seramai ini. Fasiliti yang ada di Nusa Dua dianggap memenuhi keperluan rombongan Raja Salman.

Sumber