Zaidatul Husniah Zulkifli secara rasminya telah meraih gelaran pelari wanita terpantas di Malaysia selepas dia memperbaharui rekod kebangsaan 100 meter (m) Wanita dengan catatan 11.45s pada Kejohanan ASA Speed Series 2, Bloemfontein, Afrika Selatan, awal pagi tadi.

Pelari pecut berusia 24 tahun ini telah menewaskan rekod lama 11.50s milik G.Shanti. Walaubagaimanpun beliau sekadar menamatkan saingan di tempat kedua pada aksi final Kumpulan B itu dengan acara berkenaan diungguli atlet tuan rumah, Tamzin Thomas yang mewakili University of Western Cape.

IKLAN
Zaidatul Husniah & Zaidatul Husna

Mungkin ramai dalam kalangan rakyat Malaysia ingin mengenali lebih dekat wanita kelahiran Pulau Pinang itu. Zaidatul Husniah lahir pada 20 Ogos 1993 – kira-kira tiga bulan selepas G Shanti mencipta rekod kebangsaan 11.50s di Kuala Lumpur (7 Mei 1993). Antara menariknya mengenai Zaidatul, dia mempunyai kakak kembar yang turut menyertai sukan olahraga iaitu Zaidatul Husna.

Terdahulu, Zaidatul Husniah pernah memecahkan rekod kebangsaan dalam acara yang sama dengan catatan masa 11.36 saat pada Kejohanan AGN League 7 di Pretoria, Afrika Selatan, Sabtu lepas namun ia tidak diiktiraf kerana mendapat bantuan angin sebanyak 2.5 saat.

Peraturan Kesatuan Olahraga Dunia (IAAF) mensyaratkan hanya catatan dengan bantuan angin di bawah dua saat dikira sebagai rekod baharu seseorang atlet.

Sumber & IG Zaidatul Husniah