Kim Heechul merupakan anggota dari kumpulan band dari Korea Selatan yang popular iaitu Super Junior. Dia adalah seorang penyanyi, aktor, model, serta seorang pemuzik yang berbakat.

Selepas tamat dari latihan ketenteran pada tahun 2013, Kim Heechul seringkali dihimpit oleh kontroversi suka pada kaum sejenis. Malah sehingga hari ini pun, Heechul masih dibelenggu dengan persoalan ini.

IKLAN

Ketika satu sesi temubual dengan salah satu media Korea Selatan, Heechul ada memberi respon terhadap rumor tersebut. Bukannya menafikan, Heechul memberikan jawaban yang mengejutkan.

Saya bukannya Gay. Saya suka pada perempuan. Tapi aku sedar, jika menafikannya secara keras dan lantang, saya akan melukai perasaan golongan Gay di luar sana

Ini hanya sebuah pandangan, dan setiap orang memiliki pendapat yang berberza. Saya membuat keputusan untuk menyuarakan pandangan ini tidak peduli jika mereka menganggap saya pada kaum sejenis.

Namum Heechul pada awalnya tidak selesa dengan rumor ini sehinggakan ibunya turut bimbang dengan isu ini.

Awalnya saya tidak selesa dengan rumor tersebut jadi saya mula potong rambut dan tumbuh misai supaya tampil lebih maskulin. Namun baru-baru ini, ketika saya mempertahankan diri saya sebenar, ibu saya menghantar pesanan dan bertanya apa yang saya akan lakukan jika rumor itu datang lagi,

Cerita kisah pengalaman Heechul ketika menjalani latihan ketenteraan tersebut dibukukan melalui naskhah ‘Kisah Kim Hee Chul Super Junior Mr. Simple Menjadi Tentera’. Buku ini mencatat momen indah dan penting dalam hidup Heechul ketika menjalani latihan ketenteraan selama 4 minggu di Nonsan, sebelum bertugas menjadi pekerja sosial.

Sumber