Siapa yang tak suka makan? Rata-rata rakyat Malaysia ni memang mengaku diri mereka sebagai suka makan. Lihat sahaja dalam media sosial, penuh dengan gambar makanan selain daripada gambar melancong, gambar anak anak, dan gambar kucing, dan sebagainya.

Mungkin kita biasa dengar rakyat Malaysia mengeluh keadaan ekonomi negara kita kurang baik  dan mula berjimat. Mungkin ini waktu yang sukar bagi yang berpendapatan rendah namun baru-baru ini  seseorang telah berkongsi pengalaman makan malam mencecah  RM 78,000 di Kuala Lumpu dan membuktikan wang bukan penghalang untuk menikmati segalanya.

IKLAN

Individu ini telah berkongsi resit pembayaran sejumlah RM78,478.80 termasuk GST dan cukai. Walaupun resit ini tidak tertera nama restoran tetapi netizen telah memaklumkan lokasi restoran ini adalah di Marble 8. Di mana Marble 8? Ia terletak di Menara 3 PETRONAS, KLCC.

Jika dilihat pada resit  yang mahal ini tertera nama berberapa jenis minuman alkohol menjadi pilihan. Sejenis minuman keras tertulis Chateau Margaux sudah mencecah belasan ribu. Untuk makanan, menu bernama Caviar dan Tomahawk adalah yang paling mahal manakala selebihnya mencecah ratusan ringgit.

Difahamkan seramai 12 orang membelanjakan sebanyak RM 78,478.80 dan setiap daripada mereka membayar RM 6,539.90 seorang. Lebih mahal dari gaji seorang Eksekutif sebuah syarikat.

Kalau dihitung nilai yang dibelanjakan demi meraikan makan malam, sama dengan nilai membeli sebuah rumah teres di ibu kota ataupun sebuah kereta Honda City. Masih ramai lagi yang terlebih mampu di Malaysia sekarang ni.

Sumber