Malindo Air akan dinamakan semula sebagai Batik Air pada separuh kedua tahun ini untuk menyelaraskan dirinya dengan syarikat penerbangan Indonesia menggunakan nama itu.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Chandran Rama Muthy, perubahan penjenamaan akan memberikan syarikat penerbangan itu kedudukan yang lebih baik dalam Lion Air Group yang mengawal kedua-dua syarikat penerbangan iaitu Malindo dan Batik Air.

IKLAN

“Kami, Malindo Air akan menjadi rangkaian antarabangsa dalam kumpulan Lion Air manakala Batik Air Indonesia yang sedia ada akan terus berkhidmat pasaran Indonesia dan ia adalah syarikat penerbangan perkhidmatan penuh.

“Kami akan mempromosikan jenama Batik Air Malaysia di seluruh 16 negara kita beroperasi dalam, dan ini akan menjadi rangsangan kepada negara kita, warisan dan budaya,” katanya.

Lion Air Group memiliki 49 peratus daripada Malindo Airways Sdn Bhd. Selain Malindo Air dan Batik Air, anak syarikat lain dalam kumpulan yang termasuk Wings Abadi Airlines, Lion Bizjet dan Thai Lion Air.

Menurut laporan itu, Malindo menawarkan perkhidmatan kerjasama dengan empat syarikat: Etihad Airways, Oman Air, Syarikat Penerbangan Turki, dan Qatar Airways.

Sumber