Yang gemar lagu-lagu zaman 70an, pasti kenal dengan nama bintang jelita ini. Rina Rahman atau nama sebenar Norhayati Abdul Rahman pernah popular dengan lagu Ku Ingin Bahagia dan Ada Kesedihan Di Wajahmu. Kepada generasi baru lagu ini mungkin asing bagi mereka. Lagu ni lagu nyanyian Rina Rahman, saya katogerikan antara lagu evergreen sepanjang zaman.

Rina Rahman terus berhenti menyanyi bila dia berumahtangga, sampai sekarang dia tak buat `comeback’. Baru-baru ini beliau  menerima Sijil Pengajian Al-Quran dan Tajwid selepas beliau telah menamatkan pengajian al-Quran dan tajwid tahap empat selama empat tahun.

IKLAN

Beliau yang ditemui telah melahirkan rasa syukur kerana dipanjangkan usia dan diberikan hidayah oleh Allah untuk mengenali semula serta mencintai kalam suci al-Quran di usia senja.

“Mempelajari semula bacaan al-Quran dengan tajwid yang betul pada usia lanjut adalah sesuatu yang sangat mencabar dan saya pernah beberapa kali mahu berputus asa.”

“Sepanjang empat tahun pengajian, cabaran paling besar adalah ketika menghadapi ujian bagi setiap tahap. Ketika itu ramai yang hampir putus asa kerana sudah berusia, memori pun tidak kuat untuk ingat apa yang kami belajar.

“Alhamdulillah, demi memartabatkan ilmu al-Quran untuk diri dan keluarga, saya habiskan juga pengajian,” katanya ketika ditemui pada Majlis Graduasi Sijil Pengajian Al-Quran dan Tajwid ke-7 di Hotel Royale Chulan, Damansara, di sini, semalam.

Pencapaian ini sekaligus dapat menolak persepsi masyarakat terhadap anak seni tempatan, lebih-lebih lagi dia dahulu pernah menyanyi di kelab malam dan Allah tidak melihat kepada pada sejarah kesilapan kita tetapi sebaliknya pengakhiran yang direstui.

“Semua orang pun pernah buat dosa. Tapi percayalah hidayah itu milik Allah yang boleh mengubah seseorang itu ke arah lebih baik pada pengakhirannya,” katanya

Pada majlis itu, 259 pelajar daripada 10 kelas kendalian Pertubuhan Kebajikan Baitul Hassan dianugerahkan sijil pengajian al-Quran dan tajwid selepas tamat mengikuti pengajian.

Sumber