Apabila juruterbang meminta doa dari penumpang penerbangan, mereka sebenarnya hanya menambahkan rasa ketakutan kepada penumpang, kata seorang pesara juruterbang tentera udara Amerika Syarikat.

Dalam kritikannya terhadap seorang juruterbang AirAsia yang dilaporkan meminta penumpang untuk berdoa di dalam penerbangan, Ron Nielsen, juga seorang kapten pesawat penerbangan yang telah bekerja selama tiga dekad, berkata juruterbang mempunyai tanggungjawab untuk menjaga keselamatan penumpang.

IKLAN

“Saya tidak pasti mengapa juruterbang menganggap perlu untuk meminta bantuan dari Tuhan,” tulis Nielsen dalam artikel bertajuk “Why airline pilots should never ask passengers to pray” di laman berita Fortune Amerika Syarikat.

https://www.youtube.com/watch?v=qdR0qh5KA4Y

Nielsen, yang telah menjadi juruterbang selama hampir 40 tahun, berkata juruterbang sudah menjalani latihan untuk menyesuaikan diri dengan  kejadian yang tidak normal dalam penerbangan seperti kegagalan enjin dalam simulator bagi menyiapkan diri untuk berhadapan dengan situasi cemas .  Jadi mereka haruskah mengendalikan situasi ini dengan cara yang tenang.

“Tetapi nampaknya situasi penerbangan memaksa juruterbang untuk meminta penumpang berdoa sebanyak dua kali. “

Nielsen berkata juruterbang main peranan dalam mempengaruhi emosi penumpang dengan memberi keyakinan kepada mereka melalui pengumuman tetap.

“Syarikat penerbangan dan juruterbang perlu memberi keutamaan bukan hanya untuk menjaga penumpang mereka selamat, tetapi juga menjadikan mereka berasa selamat. Mudah-mudahan AirAsia dan syarikat penerbangan yang akan belajar dari insiden ini dan menangani situasi yang mungkin lebih traumatik dengan lebih baik pada masa hadapan, “katanya.

“Kesilapan syarikat penerbangan itu berterusan selepas pesawat mendarat. Seorang penumpang mendakwa AirAsia tidak menyediakan sokongan perubatan atau maklumat mengenai penerbangan lain sebagai ganti, “tambah Nielsen,

AirAsia telah mempertahankan krew Penerbangan D7 237 selepas bekas menteri mengkritik juruterbang kerana dilaporkan meminta penumpang untuk berdoaselepas enjin gagal berfungsi semasa penerbangan dan  memaksa pesawat itu kembali ke Perth, Australia.

Sumber Fortune & Malaymail