Amitabh Bachchan adalah seorang aktor legenda India dan juga bekas pengacara popular dalam dunia Bollywood yang berjudul Kaun Banega Crorepati. Dia bermula kariernya dalam filem pada tahun 1969. Bachchan membuat kemunculan sebagai narator dalam filem Bhuvan Shome (1969). Peranan pertamanya adalah sebagai salah satu dari tujuh protagonis dalam filem Saat Hindustani. Disusuli filem Anand, Parwaana, Reshma Aur Shera, Guddi, dan Bombay to Goa.

Banyak filem Bachchan selama itu tidak begitu mendapat sambutan. Namun pengarah filem, Prakash Mehra memberinya peranan utama untuk filem Zanjeer (1973) sebagai Inspektor Vijay Khanna. Filem ini berjaya dan salah satu filem dengan kutipan terbesar tahun itu dan menjadikannya bintang. Sejak dari itu, Bachchan menjadi salah satu pelakon utama paling berjaya di industri filem. Tahun itu juga dia menikahi Jaya Bhaduri.

Anda pasti mahu lihat bagaimanna wajah dan penampilannya semasa muda? Ini lah foto-foto silam dirinya saat muda dulu yang dirangkum oleh murai.my dari indianexpress.com, Isnin (28/8).

Sumber Indianexpress.com

IKLAN
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry