Perbicaraan Ridho Rhoma di atas kes memiliki dadah jenis sabu kembali dipanggil semula di Pengadilan Negeri Jakarta Barat, Selasa (29/8). Dalam perbicaraan tersebut, agendanya adalah untuk pembacaan tuntutan dari Jaksa Penuntut Umum atau JPU.

Salah satu butir yang dibacakan oleh JPU dalam tuntutannya adalah pengakuan Ridho mengenak barang bukti sabu seberat 0.5 gram. Dalam hal ini Ridho telah mengaku bahawa sabu tersebut adalah miliknya yang dibeli dari seseorang yang bernama Ahmad Sofyan.

IKLAN

JPU telah menuntu Ridho dengan hukuman penjara selama dua tahun. Tuntutan ini berdasarkan dari butir-butir tuntutan yang dibacakan oleh JPU ditambah dengan fakta-fakta yang ditemui.

Ridho ditahan ketika berada di sebuah hotel di Jakarta Barat pada 25 Mac lalu. Sewaktu penangkapan, Ridho dipercayai memiliki dadah jenis sabu seberat 0.7 gram.

Ridho pernah berduet dengan Fazura untuk mengisi soundtrack filem ‘Langit Terbelah di Langit Amerika’. Ini adalah duet pertama Ridho dengan penyanyi wanita, begitupun dengan Fazura, ini adalah duet pertama dengan penyanyi lelaki.

Sumber Kapan Lagi