Sudah menjadi pengetahuan umum bahwa dalam agama Islam, anjing dan babi adalah dua binatang yang diharamkan. Walaupun dilarang, artis di bawah ini tetap memilih untuk memelihara atau memegang binatang yang dianggap sebagai sahabat manusia paling setia. Tak hanya satu, artis yang juga pecinta binatang di bawah ini bahkan memiliki peliharaan anjing di rumah ataupun di rumah keluarganya. Siapa sahaja artis muslim yang pernah memelihara anjing di rumah mereka ya?

Manohara Odelia Pinot

Artis yang dilahirkan pada tahun 1992 ini mempunya dua ekor anjing peliharaan yang sangat dia sayangi. Satu ekor ia beri nama Paddy, merupakan anjing jenis Bernese Mountain.

Sementara seekor lagi bernama Butter, merupakan anjing jenis Saint Bernard. Manohara menganggap dua anjingnya ini sebagai anaknya.

Sophia Latjuba

Sophia Latjuba baru sahaja memeluk agama Islam. Sejak tahun 2014, kekasih dari Ariel Noah yang kini berusia 45 tahun ini memutuskan untuk memeluk agama Islam.

IKLAN

Sejak kecil artis cantik Sophia akui menyukai haiwan peliharaan anjing. Baginya anjing adalah penghibur di saat ia berada di rumah.

Sophia pernah mengaku bahawa anjing-anjing yang ia pelihara sudah seperti anak-anaknya.

Nanu Baharuddin

Gambar yang dimuat naik oleh pelakon Nanu Baharudin memegang anak anjing belaannya bakal mengejutkan orang ramai. Mana taknya, sebagai artis yang beragama Islam yang memegang anak anjing pasti membuatkan mereka yang fanatik agama naik angin.

Adira

Ini cerita lama dahulu. Penyanyi Adira (AF8) mengakui kesilapannya kerana memeluk seekor anjing seperti mana tersebarnya sekeping gambar yang dipaparkan di beberapa laman blog hiburan.

Mengulas mengenai perkara itu, Adira atau nama sebenarnya Siti Adira Suhaimi, 22, berkata anjing yang dipeluk itu bukan miliknya tetapi kepunyaan ibu mertua kepada kakaknya yang berbangsa Cina di Sabah.

IKLAN

Aura Kasih

Aura Kasih juga merupakan salah satu artis yang ternyata pecinta anjing. Ketika ini Aura Kasih sedang memelihara anjing dan kucing di rumahnya. Jika biasanya anjing tidak boleh bersama dengan kucing, maka hal ini tidak terjadi di rumah bekas kekasih dari Glenn Fredly ini.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry