Seorang penyelidik di Vietnam telah menunjukkan bagaimana dia menipu perisian ID pengenalan muka Apple Inc pada iPhone X yang baru dengan menggunakan topeng yang dibuat dengan pencetak 3D, silikon dan pita kertas.

Sebuah firma keselamatan siber dari Vietnam, telah merosakkan ID Wajah Apple, dan video yang kemudiannya menunjukkan bahawa iPhone yang tidak dikunci ketika menunjukkan topeng, disambut dengan keraguan.

https://www.youtube.com/watch?v=ovy-bqHqj2s

IKLAN

Ngo Tuan Anh, naib presiden Bkav, memberikan reaksi beberapa demonstrasi, pertama membuka kunci telefon dengan mukanya dan kemudian menggunakan topeng. Ia kelihatan berfungsi.

Walau bagaimanapun, beliau enggan mendaftarkan ID pengguna dan topeng pada telefon dari awal kerana, kata beliau, iPhone dan topeng perlu diletakkan pada sudut yang sangat spesifik, dan masker untuk disempurnakan.

Anh mengakui bahawa penyediaan topeng itu tidak mudah, tetapi dia mengatakan bahawa demonstrasi itu menunjukkan pengenalan wajah sebagai cara untuk mengesahkan pengguna akan berisiko untuk beberapa orang.

Ia adalah kes pertama yang dilaporkan penyelidik nampaknya dapat menipu perisian Face ID.

Bkav’s Anh berkata kajian itu mengambil masa selama seminggu dan ada ada juga sedikit kegagalan. Bingkai topeng dibuat dari plastik, ditutup dengan pita kertas untuk menyerupai kulit, dengan hidung silikon dan kertas untuk mata dan mulut.

Sumber NST