Machines Sdn Bhd (Machines) hari ini secara rasmi telah melancarkan pelan perlindungan peranti untuk pelanggan di Malaysia. Dikenali sebagai Pelan Perlindungan Machines (Machines Protection Plan-MPP), pelan ini memberikan perlindungan terhadap kerosakan tidak sengaja seperti skrin retak dan rosak kerana air serendah 42 sen sehari.

MPP membolehkan pelanggan menikmati satu (1) penggantian skrin atau satu (1) penggantian peranti penuh dalam tempoh perlindungan dua (2) tahun. MPP dalam lingkungan antara RM299-RM899, bergantung pada model peranti yang dilindungi dan boleh diperolehi di kedai-kedai Machines yang berhampiran selepas pembelian peranti baru.

IKLAN

“MPP adalah pelan perlindungan yang komprehensif yang membolehkan kita memberi pelanggan-pelanggan kami ketenangan fikiran, dengan yakin bahawa mereka akan sentiasa dilindungi oleh MPP,” kata Andrew Cheng, Pengarah Machines.

Satu tinjauan oleh Otterbox Inc. pada tahun 2015 menyatakan bahawa 29% rakyat Malaysia secara tidak sengaja merosakkan telefon pintar mereka dalam tempoh tiga bulan pertama pembelian. Kajian yang sama juga menunjukkan bahawa 75% pengguna telefon pintar Malaysia telah merosakkan peranti mereka hampir 3 kali dalam 5 tahun yang lalu.

Machines telah memilih Aon Insurance Brokers (Malaysia) Sdn Bhd (Aon Malaysia) sebagai broker insuransnya untuk menawarkan pelan perlindungan peranti ini.

Cheng menjelaskan bahawa MPP akan membantu mengurangkan kos pembaikan atau penggantian peranti mudah alih yang rosak yang perlu ditanggung oleh pelanggan.

“Kami juga berusaha melanjutkan MPP untuk memasukkan peranti baru yang dibeli dari sumber pihak ketiga seperti telco.”

Untuk maklumat lanjut, layari www.machines.com.m