Lymphoma adalah sejenis kanser yang jarang berlaku yang mempengaruhi sistem limfa. Ia boleh menyerang mana peringkat usia dan tidak mengikut jantina.

Seperti mana kita dimaklumkan, Elyana menghidapi kanser tahap empat dan turut meminta individu lain yang mempunyai penyakit sama agar terus kuat menempuh ujian itu.

IKLAN

Sangat inspirasi! Elyana tabah menghadapi hari-hari mendatang dan terus menjadi inspirasi kepada pesakit-pesakit kanser di luar sana. murai.my kagum dengan Elyana dapat jalaninya dengan sebaik dan segembira mungkin.

Ada juga selebriti lain yang pernah bertarung melawan sakit ini, jadi murai.my senaraikan 4 selebriti yang telah berjaya melawan kanser limfoma.

1. Michael C. Hall

Pelakon Dexter Michael C. Hall mengumumkan pada bulan Januari 2010 bahawa diam-diam dia merahsiakan menjalani rawatan untuk kanser limfoma dan berada dalam penyembuhan. Pelakon itu kemudian menjadi jurucakap bagi Persatuan Leukemia dan Lymphoma, berkongsi pengalamannya dan membantu meningkatkan kesedaran tentang penyakit itu.

2. Mr. T

Bintang TV era 80an, Mr T terkenal di dunia kerana pegang watak sebagai B.A. Baracus, serta sebagai ahli gusti yang terkenal. Walau bagaimanapun, dia bertarung dalam perjuangannya yang paling besar untuk melawan kanser limfoma T-sel pada tahun 1995. Walaupun dia mengalahkan bertarung lawan kanser limfoma pada masa itu, kanser itu kembali setahun kemudian. Selepas bertempur dengan penyakit ini, Encik T akhirnya kembali sembuh seperti sedia kala selepas bertahun-tahun rawatan.

3. Tony Iommi

Gitaris Black Sabbath, Tony Iommi, didiagnosis kanser limfoma pada tahun 2012. Pemain berusia 68 tahun itu baru-baru ini mengumumkan bahawa dia telah keluar dari band itu. Tommy masih menerima rawatan untuk melawan kanser limfomanya sehingga tahun ini sudah 5 tahun. Tommy Iommi mengumumkan keputusannya untuk berhenti dalam dunia hiburan dan memberi tumpuan kepada kesihatannya.

4. James Conner

Pemain bola sepak Amerika berusia 21 tahun, James Conner didiagnosis dengan limfoma tahap 2 dan menjalani rawatan kemoterapi.  Setelah berjaya melawan penyakit berat ini, kini dia kembali sembuh seperti sedia kala. James Conner mengumumkan bahawa dia berada dalam penyembuhan dari limfoma.

Sumber Lymphoma News Today

IKLAN