Sudah menjadi kebiasaan untuk dilihat apabila risalah pengiklanan pinjaman wang diedarkan secara terbuka di tempat-tempat awam.

Namun kali ini, suatu pendekatan yang lebih kreatif dari, “Ah Longs” (gelaran untuk peminjam wang tanpa lesen) telah mengedarkan risalah yang kelihatan sama seperti saman trafik yang dikeluarkan oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

IKLAN

Mereka menggelarkan diri sebagai “Malaysia Pinjaman Berlesen Agency (MPBA)”, telah meletakkan risalah pada cermin dan pintu kereta.

Untuk mengelakkan orang ramai tertipu atau keliru, Facebook rasmi MBPJ telah memberi amaran kepada orang ramai untuk tidak terpedaya dengan skim tersebut.

Kenyataan dari majlis bandar raya itu berbunyi:

Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) menggesa orang ramai supaya berhati-hati terhadap penggunaan logo yang menyerupai logo Majlis yang telah disalahgunakan bagi tujuan mempromosi perniagaan, produk, laman sesawang, program perlaburan dan agensi pinjaman berlesen.

Majlis telah mendapati terdapat risalah-risalah yang mengandungi logo seakan-akan logo rasmi Majlis telah tersebar di sekitar Seksyen 52, Petaling Jaya. Bukan sahaja penyalahgunaan logo, malah rekaan bentuk risalah berkenaan juga seakan-akan seperti kertas kompaun yang digunapakai oleh MBPJ.

Majlis ingin menegaskan bahawa kami tidak sekali-kali mempunyai kaitan dengan agensi dan iklan risalah berkenaan. Majlis akan mengambil tindakan yang tegas terhadap penggunaan logo dan reka bentuk risalah yang mengelirukan itu. Majlis juga ingin memaklumkan bahawa Malaysia Pinjaman Berlesen Agency (MPBA) tidak mempunyai lesen untuk menjalankan sebarang aktiviti perniagaan dan promosi.

Satu laporan polis telah dibuat pada 29 Disember 2017 dan Majlis menasihati kepada orang awam agar tidak terkeliru dengan kandungan risalah tersebut.

Sumber :  Facebook MBPJ Via Hype.my