Berita penahanan Datuk Farid Kamil Zahari baru-baru ini ternyata mengejutkan ramai pihak. Dituduh atas empat pertuduhan jenayah, ramai yang tidak sangka akan kes tersebut kerana dia baru sahaja menerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk sebulan yang lalu.

Bagaimana mungkin seseorang yang ternama boleh melakukan sedemikan rupa? Itulah antara persoalan yang timbul dari peminat.

IKLAN

Tengku Abdullah Menerima Baik Sekiranya Darjah Kebesaran Dipulangkan

Terbaru menerusi perkongsian Kosmo Online, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah selaku pemangku Raja Pahang menzahirkan rasa dukacita terhadap individu yang menerima darjah kebesaran Pahang dan terlibat dengan kes yang tidak sepatutnya.

“Semua individu yang mendapat Datuk, telah tersurat dan tersirat dalam etika untuk (layak) memakai gelaran ini. Kalau hendak diikutkan hati, nak tarik semua (anugerah kebesaran negeri). Saya dukacita kalau terdapat individu yang digelar Datuk berkelakuan seperti ini. Kalau dia hendak pulangkan, terpulanglah. Kalau dia sedar dan dia hendak pulangkan, itu lebih baik,”

Bukan Menghukum

Tambah Tengku Abdullah kenyataan tersebut diberi bukanlah mahu menghukum sebaliknya ianya sebagai peringatan untuk diri sendiri bagi mereka yang tersilap langkah. Jika berlaku perlanggaran etika pemakaian darjah kebesaran itu, Tengku Abdullah menggesa supaya jawatankuasa yang berkenaan dapat mengambil tindakan sewajarnya.

“Kita bukan hendak menghukum mana-mana pihak tetapi mereka sendiri tersilap langkah,”

Adakah Farid akan memulangkan semula darjah kebesaran tersebut? Besar kemungkinan Farid akan melakukannya kerana dia sememangya seorang yang bertanggungjawab malah ketika di mahkamah dia tetap memberi kenyataan balas meskipun dalam tahanan reman.