Penyanyi Datuk Zainalabidin sebak selepas mendengar kematian tragis S. Sathiswaran yang terbunuh akibat kecuaian manusia.

Beliau sempat melawat keluarga mangsa yang berusia 15 tahun di rumah mereka di Projek Perumahan Rakyat Seri (PPR), Pantai Dalam, Kuala Lumpur.

IKLAN

“Saya terkejut mendengar kematian Sathiswaran, saya mungkin tidak mengenalinya, tetapi ia sangat tragis, tidak masuk akal dan kejam ” kata Zainalabidin kepada New Straits Times.

Kredit Foto: Malaysia Insight

“Sangat menyakitkan apabila ibu bapa harus menghadiri pengebumian anaknya, lagi-lagi kematian nak berlaku di depan mata sendiri, angkara dari orang yang egois dan tidak bertanggungjawab.”

Zainalabidin juga memberitahu sudah tiba masanya pihak berkuasa memulakan kempen awam terhadap pembuangan objek dari bangunan tinggi.

“Kita harus belajar dari Hong Kong yang telah menjalankan kempen keras selama 30 tahun yang lalu, dan mereka telah mewujudkan kesedaran yang meluas di kalangan rakyat,” katanya

“Pihak berkuasa juga harus memastikan laluan pejalan kaki di luar rumah pangsa tinggi mempunyai bumbung untuk melindungi pelawat dan penduduk dari benda jatuh.”

Sathiswaran, pelajar Tingkatan Tiga di Sekolah Menengah Kebangsaan La Salle di Petaling Jaya dihempap oleh sebuah kerusi pejabat, dipercayai telah dibuang dari salah seorang penghuni tingkat atas projek perumahan pada jam 8.30 malam.

Polis pada mulanya mengklasifikasikan kes di bawah Seksyen 304A Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian akibat kecuaian, tetapi kemudian diklasifikasikan semula di bawah Seksyen 302 untuk pembunuhan.

Sumber NST Online