Baru-baru ini logo Visit Malaysia ( Tahun Melawat Malaysia) pada 2020 telah dilancarkan. Menariknya mengenai kempen ini, belum lagi dirasmikan secara menyeluruh namun perdebatan hebat rancak diperkatakan dalam kalangan netizen.

Logo Buruk!

Hasil tinjauan kami di Twitter, rata – rata netizen menganggap logo yang direka tersebut terlalu buruk dan tidak menunjukkan imej yang lebih professional. Menyedari akan logo itu hangat diperkatakan, menurut Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz tetap dengan pendiriannya untuk menggunakan logo tersebut meskiun dikecam hebat.

IKLAN

“Kritikan itu perkara biasa. Saya lancarkan di Chiang Mai dan semua orang memuji logo itu. Ianya untuk pelancong asing, bukan untuk kegunaan dalam negara, saya tak kisah. Di Chiang Mai, kami terima respon yang cukup baik kerana mereka tidak pernah melihat logo itu sebelum ini. Berbeza pula dengan rakyat Malaysia yang pernah melihatnya. Saya tak akan tukar. Saya telah lancar dan rasmikannya. Nazri Aziz tidak akan tarik balik tindakan itu. Logo ini akan digunakan untuk dunia, hanya satu-satunya. Kami tidak guna pihak luar dan tidak habiskan sesen pun. Semuanya dibuat secara dalaman, oleh staf kami. Saya percaya kepada staf sendiri dari menghabiskan ratusan ribu Ringgit kepada orang luar. Ianya percuma kerana preka grafik adalah salah seorang daripada staf kami”

Netizen Tampil Dengan Logo Dan Poster Lebih Menarik

Meskipun kenyataan rasmi telah dikeluarkan bahawa logo itu akan tetap digunakan, hari ini rata-rata netizen yang berkebolehan dalam membuat grafik dan seni lukis tampil dengan rekaan logo dan poster hasil ciptaan mereka yang dilihat jauh lebih menarik dan malar segar. Apa pendapat anda?

Gambar oleh Hakim Hamizi

Gambar oleh Syaher Ahmad

Gambar oleh Muhd Hidayatullah

Gambar oleh Ohoooamer
Gambar oleh Saiful Nadzrin
Gambar oleh teholimauice

Adakah logo asal masih lagi dikekalkan atau akan ada pembaharuan? Sebelum itu, jangan dilupakan logo Hari Kebangsaan yang lepas turut dikecam hebat dan terus dikekalkan.