Terlalu banyak kita dengar tentang isu lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT) sejak akhir-akhir ini di negara kita.

Perkara ini semakin membimbangkan terutamanya buat masyarakat di Malaysia yang rata-ratanya beragama Islam.

IKLAN

Susulan dari keprihatinan rakyat Malaysia, nampaknya hari ini tersebarnya satu keratan akhbar yang menunjukkan info mengenai Transgender di media sosial.

Keratan tersebut yang diambil dari akhbar Sinar Harian memberi info tentang bagaimana untuk mengenali golongan Gay dan Lesbian. Lihat keratan akhbar di bawah.

Sumber: Sinar Harian

Dalam artikel tersebut, Pendakwah, Ustaz Hanafiah Abd Malek berpandangan, masalah Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) ini semakin ketara di Malaysia.

Keadaan semakin sengit apabila ada golongan yang memperjuangkan hak golongan ini. Kerana itu, kesedaran dalam membendung keadaan ini perlu diwujudkan segera.

Beliau turut memberitahu Pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) ada membuat program muqayyam untuk membantu golongan ini.

Alicia Amin Sindir Jakim

Menurut dari info yang disediakan, ternyata ada sesuatu yang tak kena di mata model dan pelakon sensasi ini. Keratan itu menyebut, lelaki yang suka barang berjenama dianggap ciri-ciri seorang gay.

Manakala wanita yang suka hidup menyendiri adalah ciri-ciri seorang lesbian.

Menerusi Instagram Stories Alicia, dia telah memuat naik keratan akhbar tersebut dan seolah menyindir JAKIM. 

“Pada sesiapa yang suka barang berjenama dan suka menyendiri, bolehlah buat aduan pada JAKIM kerana anda adalah golongan LGBT”

Alicia menganggap isu sebegini terlalu meleret seolah-olah seperti tiada isu lain yang lebih besar.

Dia menyarankan supaya berhenti menggangu golongan LGBT dan diberi hak sama seperti yang kita nikmati, menjalani kehidupan mereka, bekerja, mempunyai kehidupan peribadi dan melakukan aktiviti harian tanpa perlu bimbang tentang diskriminasi dan gangguan.

IKLAN