Sejak kebelakangan ini tular di media sosial mengenai set pencuci mulut yang dihias cantik dan dibiarkan ‘bersepah’ di atas meja. Kami tidak pasti siapakah pencetusnya di Malaysia, namun yang pasti chef selebriti, Dato Fazley Yaakob turut memperkenalkan konsep berkenaan di cafe miliknya.

View this post on Instagram

Inilah sebenarnya #SweetTableByDFY yang hangat di perdebatkan hingga video asal mencecah jutaan views! Terima kasih banyak ya! @sukasucrebistro , konsepnya mudah, mejanya saya alas dengan parchment paper, kemudian saya buat ‘plating’ di direct atas meja. Ada pisang goreng, 6 jenis sauce berbeza, 4-5 jenis cake, macarons, meringue tart, sweet soils, ice cream, Crème Patisserie dan lain2 juga. Yang nak cuba jemput datang, paling kurang 6 orang satu meja dan paling ramai 10 pax. Kalau nak cuba silakan, kalau masih tak faham serta tak setuju tak apa, saya tak marah atau kecil hati, malahan saya nak ucap jutaan terima kasih kerana sudi memberi saya peluang untuk mempromosi idea baru. Buat yang masih belum mendapat slot booking meja “Sweet Table”, mohon bersabar, memang kami tak menang tangan untuk aturkan slot2 baru. Insya allah saya cuba sehabis baik! Terima kasih semua sekali lagi! . 📍@sukasucrebistro – Taman Pertama, Cheras Tuesday to Thursday 12noon to 7:00pm Friday to Sunday 12noon to 10:00pm . 📞: +60 17-694 6057

A post shared by Dato' Fazley Yaakob (@fazleyyaakob) on

IKLAN

Sweet Table Dato Fazley Dikecam

Dalam perkembangan lain, di media sosial berlakunya perdebatan hangat di kalangan netizen dimana mereka menganggap konsep yang diperkenalkan oleh ‘Dato Asmara’ itu meniru idea dari luar negara.

Malah ada diantaranya yang menganggap konsep yang dinamakan sebagai Sweet Table By Dato Fazley Yaakob itu terlalu semak dan tidak sama seperti konsep yang asal.

“Ini bukan meja pencuci mulut, tetapi meja yang penuh dengan semak..”

‘Terlalu Mencuba’

Dari pemerhatian kami, mereka menganggap bahawa Fazley seperti terlalu mencuba dan ‘hasil karya’ nya itu perlu diperbaiki lagi. Tidak kurang juga yang menyindir bahawa pelakon dan pengacara ini terlalu ‘ingin menjadi semua perkara’.

Manakan tidak, Fazley bukan sahaja berlakon, menyanyi malah memasak juga bukanlah satu perkara baru buat beliau. Bagi kami, tidak salah untuk mencuba kerana ianya menunjukkan bahawa seseorang itu berbakat besar dan verstail! Setuju?