Pasaraya Aeon Tebrau, Johor ditutup kepada orang ramai pagi ini, bagi tujuan pembersihan selepas diserbu orang ramai, semalam. Kami di murai.my sangat kesal dengan segelintir pelanggan yang bersifat pengotor dan tak bertanggungjawab meninggalkan troli mereka yang penuh dengan barang.

Menurut Harian Metro, penutupan bahagian pasar raya itu lanjutan kunjungan mengejut Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan isteri, Che Puan Khaleeda Bustamam, semalam.

IKLAN

Tunku Ismail mengumumkan menggunakan pembesar suara akan membelanja setiap pelanggan sehingga RM3,000 barang keperluan dan orang ramai berpusu-pusu memenuhkan troli ke kaunter. Hmm.. Malu kan?

Hal ini turut mendapat respon dari selebriti Chef terkenal di Malaysia.  Chef Wan tampil memberikan kenyataan menerusi laman Instagram miliknya berkenaan tindakan terkutuk pelanggan di pasaraya tersebut.

“Saya sangat terkejut dengan hal sebegini. Yang pasti ini semua boleh juga mengundang ramai lagi manusia-manusia bersikap tamak haloba melayan nafsu mereka.”

Chef menganggap tindakan sebegini sangat menjijikan dan memalukan malah pemberian sepatutnya untuk golongan yang memerlukan.

“Ia sangat menjijikan. Sudah tentu tak semua bersikap begitu melainkan menerima sedekah itu. Dalam dunia ini ramai lagi insan yang bernasib malang lebih memerlukan. Kita seharusnya ambil pengajaran dari apa yang dah terjadi.”

Menerusi gambar yang menjadi tular di media sosial, banyak barang yang rosak dan tak boleh digunakan lagi. Bagi murai.my, itu satu pembaziran yang amat besar.

IKLAN
Foto: MyNewsHub
Foto: MyNewsHub

Kesian kepada mereka yang lebih memerlukan tapi kamu hanya mampu melihat dalam kesedihan. Menjelang tahun 2020, rakyat Malaysia masih tak berubah!

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Komen Anda