‘Saya Bangga Ada Peha Melimpah’- Aishah Jawab Kritikan Zaihani

Mesti Baca

Bertubuh gemuk sering menjadi kambing hitam atas banyak hal dikalangan masyarakat. Ramai wanita plus size yang masih bimbang dengan hal itu. Apalagi dengan ejekkan dan hinaan orang lain yang membuatkan golongan ini jadi murung.

Seperti yang dikritik oleh pengulas fesyen tempatan, Zaihani Mohd Zain menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap tetamu berbadan besar yang hadir ke acara pertunjukan fesyen.

Menerusi status di laman Facebook peribadi milik Zaihani yang tular di laman sosial, dia menasihati individu yang memiliki berat badan melebihi 60 kilogram tidak sepatutnya menghadiri acara sedemikian. Patut tak?

Kenyataan ini telah mengundang kemarahan dua selebriti yang boleh diketegorikan plus size iaitu Aishah dan Syanie. Mereka menolak dakwaan Zailani dan menganggap ia satu penghinaan yang besar buat golongan wanita bertubuh gemuk.

Bagi Aishah atau nama sebenarnya Wan Aishah Wan Ariffin, wanita bertubuh gemuk patut bangga dengan menjadi diri sendiri dan layak untuk menghadiri mana-mana acara tanpa halangan.

Isu ini turut mendapat respon dari pelakon Syanie yang mempersoalkan kenyataan Zailani kerana tidak menjaga sensitiviti orang lain. Malah Syanie kesal dengan persepsi ini terhadao golongan bertubuh gemuk.

Dia turut menambah, ini satu penindasan terhadap wanita berbadan besar untuk bersama-sama dalam apa-apa acara atau hidup bermasyarakat.

Bagi kami di murai.my berpendapat menjadi gemuk bukanlah teruk. Yang penting kita harus bahagia dan menyayangi orang sekeliling. Paling utama, sayangi diri anda dahulu. Jaga kesihatan dan tetap bersemangat bersama orang-orang yang anda sayangi.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan