Nama Datuk Rizalman Ibrahim dalam industri fesyen tanah air tidak asing lagi. Sering kali menghasilkan rekaan terkini untuk selebriti dan para VVIP, dia antara pereka fesyen yang tersohor dan disegani ramai.

Baju Jutawan Macam Sotong

Dalam perkembangan lain, Rizalman sekali lagi menjadi mangsa kritikan netizen dan kali ini melibatkan rekaannya yang dikatakan seperti seekor sotong. Rekaan tersebut adalah untuk jutawan, Norhaili Ahmad Mokhtar yang juga Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EB Champions United. Sejak diperlihatkan, baju itu dikritik oleh netizen. Bukan sahaja seperti sotong malah ada juga yang menganggapnya seperti puding dan juga bulu tangkis

IKLAN

Mengambil Masa 96 Jam Untuk Disiapkan

Meskipun dikecam, namun tahukah anda bahawa busana itu dikatakan mengambil masa selama 96 jam untuk disiapkan dan telah dipakai oleh Norhaili sempena Malam Anugerah Public Mutual 2018 di Pusat Konvensyen dan Pameran Antarabangsa Mines (MIECC) di Seri Kembangan, Selangor baru-baru ini.

Namun begitu, rekaan itu adalah permintaan Norhaili sendiri yang sedang hamil selama 7 bulan dan mahu memperagakan busana yang tidak memperlihatkan seperti sedang hamil. Malah Rizalman turut mempertahankan rekaanya dengan menganggap busana itu begitu sesuai dan tampak eksklusif pada Norhaili yang menerima anugerah tertinggi pada malam itu.

“Seorang pereka yang sensitif dan peka akan mengetahui bahawa rekaannya itu setaraf atau tidak dengan keadaan sekeliling. Untuk seorang juara seperti beliau pada malam itu, beliau juga berhak untuk memakai busana ‘sang juara’. Bayangkan kalau kostum dia tak ‘sotong’… mesti beliau kelihatan seperti cumi-cumi atau plankton tenggelam di tengah lautan manusia,”

Ada-ada sahaja netizen ini! Ada benarnya, seseorang yang diraikan pada malam itu seharusnya kelihatan lebih bergaya daripada yang lain bukan? Tertanya pula kami mengenai harga sebenar rekaan ini.

Sumber  :Mstar Online