Bercakap mengenai Ed Sheeran siapa sahaja yang tidak mengenalinya. Meskipun rupa parasnya tidaklah setampan selebriti Hollywood yang lain, namun penyanyi dan penulis lirik ini tetap popular menerusi karyanya tersendiri.

Ed Sheeran Didakwa Menciplak Lagu Marvin Gaye

Namun begitu, terkini terdapat perkhabaran yang kurang elok untuk didengari berkaitan dengan Ed. Ini kerana dia berhadapan saman atas dakwaan menciplak lagu. Menurut sumber, dokumen saman yang dikenakan terhadap penyanyi itu, lagu Ed berjudul Thinking Out Loud dikata mirip lagu berjudul Let’s Get It On nyanyian Marvin Gaye.

IKLAN

Bakal Disaman 400 Juta

Saman itu telah difailkan oleh salah sebuah syarikat yang memiliki sebahagian hak cipta lagu itu, Structured Asset Sales.

Menerusi dakwaan tersebut, penyanyi ini bakal disaman AS$100 juta (RM400 juta) atas dakwaan menciplak lagu tersebut. Lagu Thinking Out Loud telah dlancarkan pada 2016 dan pernah mendapat pencalonan Anugerah Grammy menerusi kategori Rekod Terbaik, Persembahan Terbaik dan Lagu Terbaik manakala Let’s Get It On digubah oleh Edward Townsend pada 1973 dan hak cipta lagu itu dijual kepada Structured Asset Sales selepas lelaki itu meninggal dunia pada 2003.

Sumber: STUFF