Bukan perkara asing jika isu ini datangnya dari pengacara dan juga pelawak Nabil Ahmad. Nampaknya sekali lagi sikap Nabil telah dikecam netizen gara-gara berlawak tidak kena pada tempatnya. Perkara tersebut dilakukan Nabil sewaktu mengacara program Meletop di Astro Ria.

IKLAN

Kali ini Meletop telah menjemput barisan pelakon filem seram romantik Langsuir yang  ditayangkan pada 20 September 2018 di seluruh pawagam di Malaysia. Dalam siaran tersebut, studio telah dikejutkan dengan kehadiran hantu langsuir yang menjelma selepas lampu terpadam secara tiba-tiba. Nabil yang terlihat terkejut telah mengeluarkan kenyataan yang boleh mengguris hati ahli kumpulan Caliph Busker.

“Bawa Hantu Langsuir ni ke Caliph Busker, diorang tak tahu”

Seperti mana yang mana kita tahu, kumpulan muzik orang kurang upaya (OKU) cacat penglihatan. Ternyata lawak yang disampaikan oleh Nabil tersebut mengundang kritikan di laman youtube. Ada yang menyifatkan lawak Nabil terlalu biadap selain dicemuh kerana tidak pandai menghormati perasaan orang lain.

Mungkin sahaja Nabil hanya bergurau dan tidak ada niat untuk mengguris hati Caliph Busker, tetapi netizen yang melihat merasa simpati terhadap mereka yang cacat penglihatan.  Walaupun gurauan sebegini agak kurang sesuai tapi rasanya semua orang dah kenal cara Nabil melawak dari dulu hingga sekarang.