Alicia Amin Pertikai Kandungan Buku Teks ‘Bunuh Orang Murtad’

Mesti Baca

Artis & Instafamous Selar Kes Youtuber Bergaduh Di Gelanggang Futsal

Insiden pergaduhan di sebuah gelanggang futsal minggu lalu yang melibatkan Youtuber terkenal mendapat perhatian ramai termasuk di kalangan selebriti...

Ini Jumlah Yang Dibayar Kepada Meghan & Harry Untuk Wawancara Dengan Oprah Winsfrey

CBS dilaporkan telah membayar jutaan dolar untuk memiliki hak penyiaran wawancara yang sangat dinanti-nantikan iaitu wawancara Oprah Winsfrey bersama...

‘Harap Kamu Mati’- Adik Zyn Malik Disumpah Kerana Tak Dapat Restu

Waliyha adalah adik kepada Zayn Malik dari kumpulan One Direction. Dia pernah muncul dalam video muzik kumpulan itu pada...

Pelakon dan model popular, Alicia Amin mempertikaikan kandungan buku teks Pengajian Islam tingkatan empat dan lima yang memuatkan “rasional membunuh orang murtad”. Memapar keratan halaman buku di Instagram Storiesnya, Alicia merujuk kandungan yang menerangkan “rasional hukuman bunuh terhadap orang murtad”.

Menurut Alicia, tiada masalah untuk belajar agama namun dia menolak sekeras-kerasnya ilmu ini dan tidak boleh menerima apabila anak-anak di sekolah diajar tentang rasional hukuman bunuh terhadap murtad seperti apa yang terkandung dalam buku teks tersebut.

Dipetik dari Malaysiakini, murtad atau keluar dari Islam merupakan suatu jenayah terlarang tetapi sah apabila cukup segala syarat yang telah ditetapkan.

Ia bermaksud, seseorang Muslim diharamkan keluar Islam atau diharamkan daripada melakukan perkara yang boleh membatalkan syahadahnya tetapi jika mereka melakukannya juga maka Islamnya terbatal.

Ada yang berpendapat, bagi orang pindah agama dari Islam ke agama lain (murtad) adalah hukum bunuh. Sekeras itukah hukuman yang dikenakan bagi orang yang keluar dari Islam?

Walaubagaimanapun, kita berharap Kementerian Pendidikan dapat mengkaji semula isi kandu­ngan buku teks itu sekiranya terdapat pembetulan fakta.

Terkini

“Saya Baca Semua..”- Amelia Henderson Ulas Tentang Komen Buruk Netizen

Menyedari dirinya berada dalam industri hiburan, pelakon Amelia Henderson mengakui dia tidak terkecuali sering mendapat komen negatif di media...

Artikel Berkaitan